وکالت تام الاختیار طلاق به همسر چیست؟ آیا دریافت طلاق نامه با این وکالت برای زوجه امکان پذیر است؟
وکالت تام الاختیار به همسر برای طلاق به این مفهوم است که زوجه می تواند بدون حضور زوج برای طلاق اقدام کند. اما تنها داشتن آن برای دریافت طلاق نامه کافی نیست. زوجه با اختیار وکیل و جایگزینی او در مقام شوهر، دریافت گواهی عدم امکان سازش و در نهایت دادنامه طلاق از دادگاه قادر است ضمن مراجعه به دفاتر اسناد رسمی برای ثبت طلاق خود اقدام کند. مطابق با شرایط مندرج در وکالتنامه زوجه می تواند برای دریافت حضانت هم اقدام نماید. بهترین وکیل حضانت مشهد، تهران و … رسیدن به این هدف قانونی را برای آنها نزدیک تر می کند.
- 1 وکالت تام الاختیار طلاق به همسر چیست؟
- 2 روش های تنظیم وکالت حق طلاق به همسر
- 3 تفاوت تنظیم وکالت طلاق در سند ازدواج و دفترخانه
- 4 شرایط دریافت طلاقنامه با وکالت تام الاختیار همسر
- 5 مراحل طلاق با داشتن وکالت تام همسر
- 6 نمونه متن وکالت تام الاختیار به همسر
- 7 شرایط باطل شدن وکالت تام الاختیار
- 8 نکات حقوقی وکالت تام طلاق به همسر
- 9 در پایان، وکالت تام الاختیار طلاق به همسر
- 10 سوال متداول حق طلاق
- 11 آیا گرفتن مهریه یا وکالت تام الاختیار همسر امکان پذیر است؟
وکالت تام الاختیار طلاق به همسر چیست؟
بر اساس ماده 1133 قانون مدنی، حق طلاق به دست مرد است، اما وی می تواند این حق را از طریق تنظیم یک وکالت نامه به شخصی دیگر و یا حتی همسرش انتقال دهد. در وکالت تام الاختیار طلاق، شوهر به زوجه وکالت می دهد که بدون حضور او و با انتخاب یک وکیل دادگستری و مطابق با شرایط درج شده در وکالت نامه طلاق صورت پذیرد.
با داشتن این وکالت نامه زوجه ملزم است برای انجام عمل طلاق وکیلی برای خود و برای مرد انتخاب نماید تا بتواند خود را مطلقه کند. سه بخش قابل توجه در این وکالتنامه عبارتند از:
- شفاف بودن وکالت در بذل مهریه
- تعیین تکلیف نفقه، جهیزیه، حضانت فرزندان و اجرت المثل
- گواهی بارداری یا عدم بارداری زوجه
روش های تنظیم وکالت حق طلاق به همسر
وکالت تام الاختیار به همسر در زمینه طلاق به دو شکل اجرا می شود:
- مرد به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند و وکالت نامه ای در خصوص دادن حق طلاق به همسر خود تنظیم نماید.
- این وکالت می تواند در سند ازدواج به صورت شرط ضمن عقد نوشته شود.
در شرایطی که شوهر در خارج از کشور باشد، با مراجعه به کنسولگری یا سفارت ایران و تنظیم وکالت نامه طلاق می تواند حق طلاق خود را به شخصی دیگر برای طلاق دادن همسرش واگذار کند.
تفاوت تنظیم وکالت طلاق در سند ازدواج و دفترخانه
چنانچه وکالت حق طلاق به صورت شرط ضمن عقد نکاح و در سند ازدواج تعریف شده باشد، از طرف موکل قابل عزل نیست. به این معنا که مرد (موکل) نمی تواند وکیل (زن) را عزل نماید. با توجه به اینکه در دوازده شرط مندرج عقدنامه ها وکالت طلاق بی قید و شرط کامل نیست، در صورت لزوم و توافق دو طرف این مهم باید در سند ازدواج نوشته شود.
اما، در شرایطی که حق طلاق با تنظیم وکالت نامه در دفترخانه انجام شده باشد، از سوی موکل (مرد) قابل عزل است؛ مگر در شرایطی که وکالت نامه مدت دار تنظیم شده باشد و تا یک زمان مشخص، مرد حق عزل را از خود ساقط کرده باشد. در یک تعریف کلی، با توجه به نوع وکالتی که قرار است زوج در طلاق واگذار کند، این نوع از وکالت طلاق می تواند به اشکال “قابل عزل، بلاعزل و یا به صورت مدت دار” تنظیم شود.
شرایط دریافت طلاقنامه با وکالت تام الاختیار همسر
ممکن است این سوال مطرح شود که با صدور وکالتنامه حق طلاق برای زن، او چگونه می تواند طلاق بگیرد؟ نحوه اعمال این حق چگونه است؟
در پاسخ باید اشاره کرد که زن نمی تواند با داشتن وکالت نامه حق طلاق و مراجعه به دفاتر اسناد ثبت ازدواج و طلاق طلاق نامه خود را دریافت کند. تنها داشتن حق طلاق یا وکالت تام در طلاق مشکل خانم ها را برطرف نخواهد کرد.
بر اساس قانون حمایت خانواده، هیچ دفتری حق ثبت طلاق بدون حکم دادگاه را ندارد. حتی اگر موضوع وکالت تام الاختیار به همسر از طرف مرد به زن برای طلاق اجرا شده باشد، باز هم این امکان وجود ندارد. برای اعمال حق طلاق، زن باید به نزدیک ترین دادگاه خانواده محل سکونت خود مراجعه کند و گواهی عدم سازش یا همان طلاق توافقی دریافت نماید. صدور گواهی عدم سازش، نیازمند توافق زوج و زوجه است. به همین دلیل برای صدور آن حضور هر دو طرف (زن و شوهر) ضروری می باشد.
در نهایت اینکه، اعمال طلاق برای زوجه با داشتن وکالت رسمی طلاق از همسر، اختیار وکیل و جایگزینی او در مقام شوهر میسر می شود. برای گرفتن طلاق زن باید با استناد به وکالتنامه تام الاختیار طلاق و مطابق با حدود اختیارات آن، با مراجعه به وکیل دادگستری برای همسر خود وکیل انتخاب کند.
مراحل طلاق با داشتن وکالت تام همسر
زوجه پس از اخذ وکالت تام در طلاق می تواند با در دست داشتن مدارک لازم برای اجرای مراحل طلاق خود به وکیل دادگستری مراجعه کند:
- عقدنامه (سند ازدواج) یا رونوشت آن
- کپی شناسنامه و کارت ملی زوج و زوجه
- اصل وکالتنامه محضری طلاق
وکیل دادگستری با در اختیار داشتن این مدارک به عنوان وکیل مع الواسط زوج وارد کار می شود و می تواند دادخواست طلاق توافقی را همراه زوجه ثبت کند.
در شرایط وکالت تام الاختیار همسر برای طلاق، ظرف 30-10 روز کاری دادنامه طلاق صادر می شود. پس از آن زوجه سه ماه فرصت دارد تا به یکی از دفاتر اسناد رسمی برای ثبت طلاق خود اقدام کند. برای ثبت طلاق انتخاب وکیل طلاق زوجه و در دست داشتن گواهی عدم سازش از سوی زوجه ضروری است. اگر در وکالتنامه اسقاط حق تجدید نظر و فرجام خواهی درج نشده باشد، گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه با گذشتن مهلت تجدید نظر و فرجام خواهی (حدود 44 روز بعد) به قطعیت می رسد.
نمونه متن وکالت تام الاختیار به همسر
موکل: نام ..… نام خانوادگی ..… نام پدر …… شماره ملی …… شماره شناسنامه …… صادره …… تاریخ تولد ……
وکیل: نام ..… نام خانوادگی ..… نام پدر …… شماره ملی …… شماره شناسنامه …… صادره …… تاریخ تولد ……
مورد وکالت: به صورت تام الاختیار …………………… اختیارات وکیل ذکر می گردد.
حدود اختیارات: ……………
امضاء موکل: ………..
شرایط باطل شدن وکالت تام الاختیار
بر اساس ماده 679 قانون مدنی موکل در هر زمان که تمایل داشته باشد می تواند وکیل خود را عزل کند. در مقابل، وکیل نیز این اختیار را دارد تا هر زمان استعفای خود را از سمت وکالت اعلام نماید. وکالت های تام الاختیار ساده به دو شکل “استعفای وکیل و عزل وکیل توسط موکل” باطل می شوند. البته، عوامل دیگری برای فسخ وکالت تام به همسر وجود دارند که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد:
- از بین رفتن موضوع وکالت
- اتمام مدت زمان وکالت
- جنون، فوت و یا نادانی وکیلی یا موکل
نکات حقوقی وکالت تام طلاق به همسر
با توجه به اهمیت کامل بودن متن وکالت تام الاختیار به همسر برای طلاق و ناقص بودن بسیاری از وکالت های استفاده شده در دفاتر اسناد رسمی، بهتر است برای انجام این کار از یک وکیل مجرب طلاق مشاوره دریافت شود. سایر نکات حقوقی مهم در این موضوع عبارتند از:
- وکالت از زوج یا همان حق طلاق از سوی مرد، حق مرد را برای طلاق همسر سلب نمی کند.
- اعمال وکالت حق طلاق زن بدون داشتن وکیل دادگستری امکان پذیر نیست.
- زوج یا زوجه می توانند وکالت برای طی مراحل طلاق را به کس دیگری واگذار کنند.
- واگذاری وکالت همیشه از سمت زوج به زوجه نیست. گاهی زوجه با تعیین حدود اختیارات، حق طلاق را به شوهر خود واگذار می کند.
در پایان، وکالت تام الاختیار طلاق به همسر
با توجه به اینکه در صورت اختلاف پیدا کردن زن و شوهر، زن به سختی می تواند طلاق خود را بگیرد، گرفتن حق طلاق برای برخی از بانوان اهمیت زیادی دارد. در این موارد وکالت تام الاختیار به همسر امکان طلاق زوجه را بدون حضور زوج و با انتخاب یک وکیل دادگستری فراهم می کند. این وکالت می تواند در دفاتر اسناد رسمی و یا در سند ازدواج ثبت شود. اعمال حق طلاق با مراجعه زوجه به نزدیک ترین دادگاه خانواده محل سکونت خود، دریافت گواهی عدم امکان سازش، اختیار وکیل و جایگزینی او در مقام شوهر میسر می شود. در وکالت طلاق اخذ وکیل طلاق توافقی برای زوج اجباری است. وکیل دادگستری به عنوان وکیل مع الواسط زوج می تواند دادخواست طلاق توافقی را همراه زوجه ثبت کند.
سوال متداول حق طلاق
آیا گرفتن مهریه یا وکالت تام الاختیار همسر امکان پذیر است؟
دریافت یا عدم دریافت مهریه با توجه به حدود اختیارات وکیل در وکالت نامه طلاق تعیین می شود.
مدارک لازم برای وکالت تام الاختیار طلاق چیست؟
عقدنامه (سند ازدواج) یا رونوشت آن، کپی شناسنامه و کارت ملی زوج و زوجه و اصل وکالتنامه محضری طلاق
در شرایط گم شدن وکالت طلاق چه باید کرد؟
گم شدن وکالت تام الاختیار به همسر برای طلاق به معنای از بین رفتن حق طلاق نیست. در چنین شرایطی زوج یا زوجه می توانند ضمن مراجعه به دفترخانه ای که وکالت در آنجا ثبت شده رونوشتی از آن را با ارائه مدارک هویتی خود دریافت کنند.