دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری

دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری چیست؟

دلایل ارجاع به اداره سجل کیفری می تواند بنا به مواردی چون درخواست سوء پیشینه از سمت کارفرما برای کارگر، اتهام های قضایی به افراد و … باشد. با این وجود، مشکلات حقوقی همیشه با چالش ها و پیچیدگی های بسیاری همراه هستند؛ برای مثال ممکن است شما به صورت حضوری به اداره سجل کیفری خوانده شوید در حالی که نمی‌دانید دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری چیست در این موقعیت اولین قدم کمک گرفتن از بهترین وکیل کیفری در مشهد است؛ اما جدا از آن در این مطلب ما سعی کرده ایم بخشی از این چالش و دل نگرانی شما را با آگاهی رسانی در این باره کم تر کنیم.

در ابتدای این مطلب، لازم است که شما به طور دقیق ماهیت و ضرورت وجود سجل کیفری برای هر شهروند را درک کنید تا در ادامه به سوال مهم دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری چیست، بیشتر بپردازیم تا دیدی همه جانبه و تخصصی نسبت به این مهم داشته باشید.

سجل کیفری چیست؟

سجل کیفری در واقع همان گواهی سوپیشینه است و همانند یک شناسنامه کیفری تمامی سوابق و جرائم کیفری شما را نشان می‌دهد.

همان‌طور که گفتیم در سجل کیفری تمام اطلاعات مربوط به جرائم کیفری شما ثبت می‌شود؛ این اطلاعات عبارتند از تمام موارد محکومیت قطعی، مجازات قابل اجرا، تاریخ شروع حکم و تاریخ اتمام آن، تمام مواردی که حکم به آزادی مشروط ختم شده باشد و در آخر تمامی مواردی که در آن احکام به مرحله اعاده دادرسی ملغی رسیده باشد و یا منتفی شده باشد.

سوال بعدی اینجاست که بعد از ثبت یک جرم در سجل کیفری این اتفاق چه تبعاتی برای مجرم خواهد داشت؟ متاسفانه بعد از ثبت جرم در سجل، افراد افزون بر مجازات مربوطه از حقوق اجتماعی نیز محروم می‌شوند؛ در واقع علاوه بر مجازات اصلی با ثبت جرم در سجل یک مجازات تبعی هم برای مجرم لحاظ می‌گردد که نتیجه آن محرومیت از حقوق اجتماعی است.

با تمام این تفاسیر متوجه شدیم که تمام اطلاعات در پرونده ای مختص به ما ثبت شده است؛ اما دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری چیست؟

دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری چیست؟

دلایل ارجاع به اداره سجل کیفری می‌توانند بسیار متفاوت باشد؛ برای مثال بسیاری از نهاد ها و ارگان ها برای اطلاع از سابقه و سوپیشینه کارکنانشان، اعلام نياز به مراجعه شخص به واحد سجل كيفري می‌نمایند و یا ممکن است در پرونده ای اتهامی به شما وارد شود و شما سجل کیفری خود را به دادگاه ارائه دهید تا به عنوان یک مدرک قابل استناد، دید همه جانبه و درستی بر گذشته و سابقه شما داشته باشند؛ البته که دادگاه تمام این موارد را در طی فرایند دادرسی بررسی می‌کند؛ درهر صورت به دلایل متفاوتی ممکن است که شما به اداره سجل کیفری ارجاع داده شوید و البته که باید بدانید این ارتباط فقط به صورت حضوری نیست و میتوانید بدون نیاز به مراجعه حضوری به اداره سجل کیفری سوپیشینه خود را بیابید.

سجل کیفری از کجا بگیریم؟

اکنون که متوجه شدید دلیل ارجاع به اداره سجل کیفری چیست نوبت به نحوه درخواست برای گرفتن گواهی سوپیشینه و یا سجل کیفری می‌رسد.

اگر به هر دلیلی به گرفتن سجل کیفری نیاز دارید، برای این امر دو راه پیش روی شما است تا هر چه زودتر به گواهی مورد نظر برسید.

۱- ثبت درخواست گواهی عدم سو پیشینه از طریق دفاتر قضایی

در این روش ابتدا باید با به دفاتر خدمات قضایی یا پلیس +۱۰ مراجعه کنید و در آن‌جا درخواست عدم سو پیشینه خود را ثبت کنید؛ در این حالت پس از گذشت زمان مشخصی در صورت پاک شدن جرائم و یا عدم تجود جرم در سجل، گواهی به آدرس پستی ثبت شده در فرم شما ارسال می‌گردد.

۲- ثبت درخواست عدم سوپیشینه از طریق سامانه ثنا

در روش دوم وارد سامانه ثنا شوید و پس از گرفتن نام کاربری و رمز عبور در گام بعدی وارد سامانه عدل ایران شوید و در خواست خود را با کلیک بر روی بخش درخواست گواهی عدم سوپیشینه و پر کردن فرم مربوطه ثبت کنید.

مدت زمان پاک شدن سابقه کیفری چقدر است؟

خوشبختانه سوپیشینه کیفری به صورت همیشگی در سجل کیفری ثبت نمی‌شود؛ مگر در مواردی خاص. به هر صورت بعد از مدت زمان معینی با توجه به نوع جرم و مجازات آن، بین دوسال تا ۷ سال زمان لازم است تا جرم مربوطه از سابقه کیفری شما پاک شود.

  • در مجازات هایی که به اعدام یا سلب حیات منجر شود و یا مجرم به حبس ابد محکوم گردد از زمان توقف اجرای حکم اصلی، به مدت هفت سال جرم در سجل کیفری باقی می ماند.
  • برای محکومیت هایی که به قطع عضو و قصاص عضو  بی‌انجامد، در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیشتر از نصف دیه مجنی علیه باشد، نفی بلد و حبس تا درجه چهار به صورت سه ساله است‌.
  • در محکومیت هایی که به شلاق حد و قصاص عضو منتهی شود به شرط اینکه جنایت وارد شده نصف یا کمتر از دیه مجنی علیه باشد و در حبس درجه پنجم، مدت زمان پایداری سابقه در سجل دو سال است.

دلیل پاک شدن سابقه از سجل کیفری و در نظر گرفتن چنین امتیازی، این است که هیچکس سزاوار محرومیت مادام العمر از حقوق اجتماعی خود نیست.

مدارک لازم برای دریافت سوء پیشینه کیفری چیست؟

برای دریافت گواهی عدم سوء پیشینه پس از اعلام نياز به مراجعه شخص به واحد سجل كيفري، مانند هر عمل دیگری که در زیر سایه ادارات انجام می‌شود، نیازمند ارائه یک سری از مدارک هستید؛ به همین منظور لیست کامل این مدارک را آورده ایم.

  1. اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه 
  2. اصل و کپی کارت ملی
  3. یک عکس سه در چهار
  4. نشانی دقیق متقاضی و کد پستی محل مذکور
  5. معرفی نامه از محل کار

نکته مهم در ارتباط با هزینه دریافت سجل کیفری این است که هزینه درخواست گواهی عدم سوء پیشینه باید به دفاتر مربوطه پرداخت شود.

سوالات متداول

1- آیا هر جرمی که مرتکب شویم در سجل کیفری ثبت می‌شود؟

خیر؛ تنها ارتکاب یکسری از جرائم است که در نهایت به محکومیت موثر کیفری منجر می‌شود و این جرائم قطعا در سجل کیفری ثبت می‌شوند. جرمی که محکومیتش موثر نباشد در سجل کیفری ثبت نمی‌شود؛ البته ممکن است در مواردی استثنائی به خواست مراجع قضایی برای تعیین و یا بازنگری در مجازات، جرم مربوطه در سجل ثبت شود.

جالب است که بدانید محکومیت کیفری جوانان زیر ۱۸ سال در سجل کیفری ثبت نمی‌شود و این افراد فاقد آثار کیفری هستند.

2- محکومیت موثر کیفری چیست؟

اگر فردی طی یک رای قطعی از سمت دادگاه مجرم شناخته و معرفی شود، اصطلاحا دارای محکومیت موثر کیفری است. این محکومیت در پیشینه کیفری مجرم ثبت می‌شود.

3- آیا منع تعقیب در سجل کیفری ثبت می‌شود؟

این سوال از پایه و اساس اشتباه است؛ چرا که منع تعقیب به معنای مبرا شدن از اتهام است و قاعدتا در سجل کیفری ثبت نمی‌شود.

آیا ارتکاب به جرمی که حکم آن شلاق تعزیری باشد در سجل ثبت می‌شود؟

به طور کلی تمامی جرم هایی که مجازات آن به شلاق تعزیری، جزای نقدی و حبس تا دو سال ختم شده باشد در سجل کیفری ثبت نخواهد شد و منطقاً فرد را از حقوق اجتماعی اش محروم نمی‌سازد.

4- امکان پاک شدن سوابق و رفع اثر از سجل کیفری وجود دارد؟

بله؛ جرائم کیفری به طور کلی از سابقه شما در سجل کیفری تان بعد از گذشت مدت زمان لازم پاک می‌شود؛ اما جدای از آن دو راه برای پیگیری پاک شدن سابقه شما وجود دارد و این دو راه عبارت اند از:

  • راه اول طریق دفاتر خدمات قضایی و پلیس +۱۰
  • راه دوم از طریق سامانه ثنا و سامانه عدل ایران

5- آیا حبس تعلیقی به عنوان جزئی از جرائم کیفری در سجل کیفری ثبت می‌شود؟

در این باره متاسفانه ابهامات بسیاری وجود دارد؛ بهتر است که بگوییم برای بعضی از جرائم که مجازات تعلیقی دارند اثر جرم در سجل ثبت می‌شود و در بعضی هم نه!

اما نکته حائز اهمیت و خوشحال کننده این است که در اکثر مواقع حتی در صورت ثبت جرم در سجل بعد از اتمام دوران حبس تعلیقی، اثر آن از سجل کیفری به طور کامل پاک می‌شود.

سجل کیفری و نکات مرتبط با آن

نتیجه‌ گیری؛ تمامی جرایم کیفری که به محکومیت موثر کیفری منجر شوند در یک گواهی که همچون شناسنامه کیفری هر فرد است، ثبت می‌شود. این گواهی ممکن است بارها از طرق مختلف از شما خواسته شود و تمام پیشینه شما را به نمایش بگذارد. نکته مهم این است که اطلاعات در این گواهی به صورت همیشگی ثبت نمی‌شوند و بعد از مدت زمان مشخصی از سابقه شما حذف می‌شوند. برای دریافت این گواهی از دو طریق می‌توانید اقدام کنید اول از طریق دفاتر خدمات قضایی و دوم از طریق سامانه ثنا؛ توجه داشته باشید که مدارک مربوطه برای دریافت گواهی را حتما به همراه داشته باشید تا دچار هیچ مشکلی در فرایند دریافت گواهی عدم‌ سوء پیشینه خود نشوید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا