سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مغازه + مراحل اقدام

سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مغازه

یکی از پر تکرار ترین سوالات ملکی همیشه در زمینه سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مغازه است. از دیرباز همیشه مستاجرینی که به مفاد قرارداد پایبند نبوده و یا پس از اتمام تاریخ قرارداد، ملک اجاره شده را تخلیه نمی کردند، وجود داشتند. این عدم تعهد یا عدم تخلیه ممکن است به هزاران دلیل کوچک و بزرگ رخ دهد؛ در هر صورت آن چه در قانون اهمیت دارد پایبندی طرفین قرارداد به تمام بند های تنظیم شده در آن است؛ از همین رو برای این مهم مجازات و برخورد مستقیم در نظر گرفته است! 

در این مقاله سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مغازه را بررسی خواهیم کرد؛ در هر حال شما برای دریافت نکات جزئی تر مرتبط با پرونده خود بهتر است که با بهترین وکیل ملکی مشهد مشورت کنید و پس از آن اقدام به گرفتن درست ترین تصمیم و سریع ترین گزینه ممکن نمایید.

حکم تخلیه مغازه چیست؟ کاربرد حکم تخلیه تجاری

دریافت حکم تخلیه مغازه یک پروسه قانونی است که به موجر کمک می‌کند تا ملک خود را از مستاجری که از مفاد قرارداد پیروی نمی کند، باز پس گیرد. هدف از این فرایند به نوعی ایجاد یک چارچوب قانونی محکم برای حمایت از موجر و مستاجر است.

حکم تخلیه در واقع به معنای درخواست حقوقی و قانونی تخلیه فرد یا شرکتی است که در محل اجاره قرار دارد؛ قاعدتا این درخواست توسط موجر با همان صاحب ملک صورت می گیرد. این درخواست می‌تواند دلایل و علل بسیاری داشته باشد از جمله  آنها می توانیم به عدم پرداخت اجاره، آسیب دیدگی محل، خسارت و تخریب، استفاده از ملک برای مقاصد غیر تجاری و… اشاره کنیم.

در این دعوا موجر باید اثبات کند که مستاجر در ملک وی اقامت دارد و صراحتا به شرایط قرارداد بی توجهی می کند و در برابر اعتراض موجر پاسخگو نیست، در این صورت موجر شرایط اخذ حکم تخلیه را دارد و در صورت تایید دادگاه، مستاجر ملزم است که تا زمان تایید شده ملک مورد نظر را تخلیه نماید.

شرایط گرفتن حکم تخلیه مغازه

شرایط گرفتن حکم تخلیه مغازه

قبل از بررسی سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مغازه ابتدا باید بدانیم که در چه شرایطی موجر می‌تواند اقدام به اخذ حکم تخلیه کند تا قانون برای احقاق حقوق مالک، پشتیبان وی باشد. شرایط گرفتن حکم تخلیه بستگی به این دارد که قرارداد اجاره در چه سالی منعقد شده باشد زیرا قوانین اجاره از سال ۱۳۵۶ الی ۱۳۷۶ و از سال ۷۶ تا امروز متفاوت است، اما عموما شرایط تخلیه به صورت زیر است، در مواردی ممکن است قوانین متفاوت باشد که در انتها این استثنائات را نیز بررسی می کنیم.

  • چنانچه موجر اقدام به اجاره دادن مال اجاره ای نماید.
  • چنانچه مستاجر با هدف دیگری از ملک اجاره داده شده استفاده کند و مقصود از اجاره ملک تغییر یافته باشد.
  • چنانچه مستاجر در ملک اجاره ای تفریط و تعدی کرده باشد و یا نسبت به پرداخت اجاره بی توجه باشد.
  • اگر مستاجر از دادن اجاره ممانعت بورزد
  • اگر مدت اجاره منقضی گشته و مستاجر همچنان ملک را خالی نمی کند.

نکته مهم در ارتباط با تخلیه اماکن این است که چنانچه مستاجر در قرارداد اجاره حق سرقفلی برای ملک تجاری پرداخت کرده باشد، در هنگام تخلیه حق دریافت سرقفلی مغازه را خواهد داشت.

لازم به ذکر است که در مواردی مانند عدم پرداخت اجاره، تغییر شغل و حرفه و در صورت تعدی و تفریط مستاجر استحقاق دریافت سر قفلی را نخواهد داشت.

در ارتباط با استنائات این شرایط باید بگوییم که مکان های تجاری اجاره داده شده تا سال 1376 چه به صورت سند رسمی باشند، چه شفاهی و چه عادی باشند، در هر صورت پس از پایان مدت قرارداد، نمی توان مستاجر را وادار به تخلیه مغازه نمود؛ مگر در شرایط خاص!

روش های اخذ حکم تخلیه مغازه (سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مغازه)

سریعترین راه حکم تخلیه مغازه از دو روش است؛ مورد اول این است که موجر از طریق شورای حل اختلاف اقدام کند و مورد دوم این است که از طریق ثبت اسناد و املاک اقدام به اخذ حکم تخلیه نماید. در ادامه هر کدام از این دو را بیشتر بررسی خواهیم کرد. 

ثبت اسناد و‌ املاک

برای اخذ حکم تخلیه از راه ثبت اسناد و املاک ناچار هستید که سند رسمی داشته باشید؛ در این صورت مراجعه به این سازمان و طی کردند مراحل قانونی جهت اخذ حکم تخلیه حدودا دو روز طول می کشد.

پس از آن نامه تخلیه به مستاجر ابلاغ میگردد و مستاجر نهایتا ظرف سه روز باید ملک مورد نظر را تخلیه کند؛ بنابراین از این روش جمعا کمتر از یک هفته تمام پروسه زمان میبرد.

شورای حل اختلاف

چنانچه موجر از طریق شورای حل اختلاف اقدام نماید، باید دادخواست حکم تخلیه خود را به همراه مدارک و اسناد خود را به دادگاه ارائه دهد؛ پس از طی شدن مراحل قانونی ظرف 24 ساعت نامه تخلیه به مستاجر ابلاغ می گردد و مستاجر نهایتا سه روز فرصت دارد تا ملک مورد نظر را تخلیه کند.

مراحل گرفتن حکم تخلیه مغازه

مراحل گرفتن حکم تخلیه مغازه

برای گرفتن حکم تخلیه فوری موجر ملزم به طی کردن یک سری از مراحل تعیین شده است. این مراحل را به ترتیب در این قسمت مشاهده می کنید. لازم به ذکر است که بهره مندی از بهترین وکیل ملکی مشهد می‌تواند شما را در این زمینه یاری کند و این پروسه را بسیار هموار تر و بدون مشکل جلو ببرد. با این حال مراحل دریافت حکم تخلیه فوری به شرح زیر است:

1- اولین مرحله از سریع ترین راه گرفتن حکم تخلیه مغازه این است که دادخواست خود را مبنی بر حکم تخلیه مغازه تنظیم کنید و آن را در یک فایل و بر روی حافظه جانبی ذخیره نماید.

2- در این‌ مرحله موجر باید در سامانه ثنا ثبت نام کند تا از این طریق قادر به دریافت مراحل و ابلاغیه های قضایی باشد.

3- در این مرحله موجر دادخواست تنظیم‌ شده را در یکی از دفاتر خدمات قضایی ثبت می کند و این سامانه اقدامات لازم را برای ارسال دادخواست به شورای حل اختلاف انجام خواهد داد.

4- بعد از ارجاع دادخواست، شورای حل اختلاف بررسی های لازم را به عمل آورده و در صورت مهیا بودن شرایط، حکم تخلیه صادر می گردد و بلافاصله این حکم به مستاجر ابلاغ میگردد تا در زمان مقرر اقدام به تخلیه ملک نماید.

مدارک لازم برای گرفتن حکم تخلیه

برای طی کردن فرایند قبلی شما نیازمند به همراه داشتن تعدادی از مدارک و اسناد هستید؛ به همین دلیل برای سریع تر شدن فرایند بررسی و اخذ حکم تخلیه تمام مدارک مورد نیاز را در این بخش برای شما آورده ایم. 

  • سند مالکیت ملک
  • اجاره نامه مخصوصا در شرایطی که به دلیل اتمام موعد اجاره و یا داشتن حق فسخ موجر، اقدام به دریافت حکم تخلیه نموده اید. 
  • در صورتی که مستاجر سه ماه اجاره پرداخت نکرده باشد و موجر از اجازه استفاده به صورت سابق انصراف داده باشد، موجر ملزم به اثبات آن از طریق اظهارنامه است.
  • فیش های واریزی مستاجر 
  • در صورت خسارت از جانب مستاجر، اثبات آن توسط موجر برای دریافت خسارت الزامی است.

در انتها

دریافت حکم تخلیه تجاری و مسکونی به شرط ایجاد شرایط آن مانند عدم پرداخت اجاره بها در حداقل سه ماه گذشته و یا عدم تخلیه مستاجر پس از موعد مقرر و امثال آن، پروسه پیچیده ای نیست و سریعترین راه گرفتن حکم تخلیه مغازه از طریق شورای حل اختلاف است. توجه داشته باشید که در طی مسیر اخذ حکم تخلیه همیشه تمام مدارک خود را به همراه داشته باشید و در آخر توصیه می کنیم از یک وکیل ملکی خبره در طول این مسیر مشورت بگیرید تا درست ترین اقدام را در زمان مناسب خود انجام دهید.

سوالات متداول 

گرفتن حکم تخلیه چقدر طول می کشد؟ 

گرفتن حکم تخلیه با توجه به روش های گفته شده در سریعترین زمان ممکن حدود 48 ساعت طول می کشد. لازم به ذکر است که با توجه به پیچیدگی دعوا امکان دارد این زمان طولانی تر شود.

چطور دستور تخلیه را متوقف کنیم؟

چنانچه مستاجر ادعا کند که اجاره نامه مجددا تمدید شده است و یا سند ارائه شده از سمت موجر اصالت ندارد، می‌تواند نسبت به دستور تخلیه اعتراض و حکم را متوقف کند. لازم به ذکر است که با توجه به فوری بودن حکم تخلیه معمولا مستاجر چندان وقتی ندارد که بتواند قبل از پایان مدت تخلیه ملک اقدامی بکند، به همین دلیل باید درخواست دادرسی فوری داشته باشد تا بدون دادخواست دلایل و ادعا هایش مورد بررسی قرار بگیرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا