تا چه اندازه با قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا آشنایی دارید؟ تحت چه شرایطی می توان سر و صدا را جرم تلقی کرد؟ مجازات آن چیست؟ بر اساس قوانین آپارتمان نشینی هرگونه جار و جنجال و هیاهوی غیر متعارف که باعث سلب آسایش سایر ساکنین شود، جرم شناخته می شود. مواردی چون صدای بلند موسیقی، آواز خوانی، سر و صدای حاصل از مهمانی های شبانه و نگهداری حیوان و… مشمول این جرم می شوند.
به موجب ماده 618 قانون مجازات اسلامی مجازات چنین فردی شلاق و یک سال حبس تعریف می شود. اگر با چنین معضلی در محل سکونت خود روبرو هستید، با مراجعه به وکیل ملکی مشهد، تهران و… می توانید ضمن آشنایی با قوانین این حوزه مسیر قانونی شکایت تا مجازات را با کمترین مشکل طی کنید.
- 1 مهم ترین قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا
- 2 جرم ایجاد مزاحمت و سلب آسایش در آپارتمان های مسکونی
- 3 تلقی رفتار به عنوان جرم سر و صدا در آپارتمان؛ الزامات و شرایط
- 4 مجازات تعریف شده برای جرم سر و صدا در آپارتمان
- 5 اسناد لازم جهت محکوم کردن همسایه به جرم سر و صدا
- 6 نحوه شکایت از جرم سر و صدا
- 7 سخن پایانی قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا
- 8 سوال متداول قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا
مهم ترین قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا
سر و صدا در واحدهای آپارتمانی زمینه را برای مزاحمت و سلب آرامش ساکنان سایر واحدهای مسکونی فراهم می کند. از همین روی، قوانین و تدابیری در خصوص آن از سوی قانون اسلامی اندیشیده شده است.
سر و صدای حاصل از مهمانی گرفتن (ماده ۵۹ قانون آپارتمان نشینی)
بر اساس ماده ۵۹ قانون آپارتمان نشینی سرو صدا در ساعاتی از شبانه روز باید متوقف شود. طبق این قانون:
“ در مهمانی های شب های غیر تعطیل بعد از ساعت 22 و در شب های تعطیل بعد از ساعت 24 رعایت سکوت کامل ساختمان ضروری است.”
- سر و صداهای معمول مهمانی های شبانه در طی ایام هفته حداکثر تا ساعت 24 مجاز است.
- در ایام تعطیل و آخر هفته هرگونه مراسم مهمانی، اعم از بدرقه یا خداحافظی از مهمانان، باید در داخل واحد آپارتمان انجام شود. انجام این مراسم در راه پله ها و یا هال عمومی ممنوع است.
- صاحب خانه باید از مهمانان خود درخواست کند تا حین عبور از راه پله و محل های مشترک، آرامش دیگران را مختل نکنند.
هلهله، آوازخوانی و سر و صدای غیر متعارف
- بر اساس ماده 618 قانون مجازات اسلامی افرادی که در زمان استراحت دیگران، به ویژه در ساعات شب، اقدام به هلهله و آوازخوانی های غیر متعارف می کنند، مشمول جرم سر و صدا در آپارتمان می شوند. منشا این صدا می تواند انسان باشد و یا ابزارهای پر سر و صدا و یا حیواناتی که در نتیجه تحریک عمدی افراد سر و صدا ایجاد می کنند.
- بر اساس قانون آپارتمان نشینی ایجاد سر و صداهای نامتعارف در ساعات بین 16-13 بعداز ظهر و بازه ساعت 21 شب تا 9 صبح روز بعد ممنوع اعلام شده است. این سر و صدا می تواند شامل شنیدن صدای تلویزیون، رادیو و یا پخش موسیقی در شرایطی باشد که در خارج از واحد مربوطه نیز به گوش برسد.
- بازی کردن بچه ها در بخش های مشترک ساختمان باید با کسب اجازه و تایید هیئت مدیره انجام شود. این کار باید در ساعات تعیین شده و در محل های مقرر و مجاز صورت گیرد تا سر و صدای آن مخل آسایش دیگران نشود.
- برگزاری هرگونه مراسم اعم از جشن، سوگواری و … باید با کسب اجازه از مدیریت ساختمان و پس از اطلاع رسانی با سایر ساکنین انجام شود. در صورت وجود سالن اجتماعات، بهتر است این مراسم در این مکان برگزار گردد. در غیر اینصورت، در واحد آپارتمان میزبان مراسم و با حداقل سر و صدا برگزار شود. بازه زمانی انجام این مراسم نیز 22-15 تعریف شده است.
- نگهداری هرگونه حیوان خانگی از جمله سگ، خرگوش، قناری و … در قسمت های مشترک مجتمع مسکونی (تراس، بالکن، هال، محوطه) ممنوع است.
انجام کارهای ساختمانی
- بر اساس قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا انجام کارهای ساختمانی که باعت ایجاد صداهایی نامتعارف می گردد، باید در روزهای غیر تعطیل و در ساعاتی خاص انجام شود:
- 8 صبح تا ساعت 13
- ساعت 15 بعد از ظهر تا 18
- تعویض پارکت های چوبی و یا کف پوش های پلاستیکی با عناصری چون سنگ، سرامیک یا پوشش های ایجاد کننده سر و صدای زیاد، ممنوع است.
- چنانچه کف آپارتمان ساخته شده از متریالی چون سنگ، چوب و یا سرامیک باشد و به واسطه راه رفتن و یا کشیده شدن اجسام در کف آپارتمان صدایی ناهنجار ایجاد شود، لازم است حداقل 75 درصد از کف با موکت، قالی و امثال آن پوشانده شود.
- جهت کف سایی بخش های اختصاص آپارتمان باید مجوز کتبی مدیریت ساختمان و مالک آن دریافت شود.
جرم ایجاد مزاحمت و سلب آسایش در آپارتمان های مسکونی
سر و صدا در واحدهای آپارتمانی مشمول جرم سر و صدا، مزاحمت و سلب آسایش ساکنین می شود و مجازات قانونی دارد. در مواردی که افراد خود را ملزم به اجرای قوانین سر و صدا در آپارتمان نمی دانند، اهالی آپارتمان می توانند ضمن اقدام به طرح شکایت از سر و صدا، تقاضای رسیدگی به مشکل به وجود آمده داشته باشند.
به موجب قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا هیچ کس این حق را ندارد که در جهت استفاده از حقوق خود آسیبی به دیگران وارد کند. کسی این اجازه را ندارد تا به بهانه اینکه در منزل خود حضور دارد، هر کار دلخواهی انجام دهد و با عدم رعایت ساعات تردد، مهمانی و… سر و صدایی بلند و مخل آسایش دیگران ایجاد کند.
افرادی که اقداماتی در جهت ایجاد سر و صدا در ساختمان انجام می دهند، قابلیت شکایت و تعقیب کیفری دارند. بر اساس قانون مجازات اسلامی هر فردی که اقدام به ایجاد مزاحمت و سلب آسایش دیگران نماید، می توان از او به همین جرم شکایت کرد. به موجب همین قانون، پس از اثبات جرم، به مجازات محکوم خواهند شد.
تلقی رفتار به عنوان جرم سر و صدا در آپارتمان؛ الزامات و شرایط
بر اساس قوانین آپارتمان نشینی هر سر و صدایی جرم محسوب نمی شود. جرم سر و صدا در این قوانین به نقض آسایش ساکنان آپارتمان در نتیجه صداهای غیر مجاز اشاره می کند. برای تلقی کردن یک رفتار به عنوان جرم ایجاد سر و صدا در واحدهای آپارتمانی باید به دو مورد زیر توجه داشت:
- سر و صدا به لحاظ عرفی قابل پذیرش نباشد.
- شدت آن بسیار زیاد و غیر قابل اغماض باشد.
سر و صداها و مزاحمت ها باید به گونه ای باشد که سلب آسایش کند. این مزاحمت ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
- هرگونه مزاحمت و آزار دیگران که در مشاعات ساختمان باشد و یا در نتیجه استفاده نادرست از منزل (مانند صدای بلند یا جلوه های صوتی نامتعارف حاصل از نگهداری حیوان یا صدای بالای موسیقی و…).
- یکی دیگر از مواردی که بر اساس قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا به عنوان جرم شناخته می شود، مزاحمت هایی است که در نتیجه مهمانی های متعدد شبانه ایجاد می گردد. در شرایطی که به سبب این مهمانی ها، رفت و آمد افراد متعددی به یک واحد مسکونی و صدا بالای موسیقی آسایش دیگران سلب شده باشد می توان آن را جرم تلقی کرد.
- ایجاد دعوا، جنجال و هیاهو از سوی یکی از ساکنان آپارتمان یا مجتمع نیز مزاحمت تلقی شده و به عنوان جرم شناخته می شود.
مجازات تعریف شده برای جرم سر و صدا در آپارتمان
بر طبق قوانین آپارتمان نشینی و قانون مجازات اسلامی ایجاد سر و صدایی با شدت زیاد که به لحاظ عرفی قابل پذیرش نباشد، عملی مجرمانه شناخته می شود. در این وضعیت، می توان شکایت کرد.
- بر اساس ماده 618 قانون مجازت اسلامی، سر و صدا، جار و جنجال و ایجاد هیاهو در آپارتمان ها جرم محسوب شده و برای آن مجازات تعیین شده است. چنانچه قاضی رفتار فرد مخاطی را حرکات و جنجال غیر متعارف و مصداقی از هیاهو تشخیص دهد، به استناد این ماده به مجازات همسایه مزاحم حکم می کند. طبق این ماده مجازات این جرم به شرح زیر تعریف می شود:
“هر فردی که با ایجاد هیاهو و یا جار و جنجال غیر متعارف آسایش و آرامش عمومی را مختل کند، یا مردم را از کسب و کارشان باز دارد، به “مجازات حبس بین سه ماه تا یک سال و 74 ضربه شلاق تعزیری” محکوم می شود.”
- بر اساس ماده 618 قانون مجازات اسلامی تعرض به افراد نیز مشمول مجازات شناخته می شود.
اسناد لازم جهت محکوم کردن همسایه به جرم سر و صدا
برای شکایت، مجازات و محکوم کردن فردی که قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا را رعایت نمی کند، باید مدارکی محکمه پسند در اختیار دادگاه قرار داد. اما این مدارک را چگونه می توان تهیه کرد؟
- توصیه می شود تا در صورت مواجه با چنین مواردی با پلیس 110 تماس گرفته شود. با مراجعه به محل و صورتجلسه جرم سر و صدا توسط پلیس110 این مدارک در دسترس شما قرار می گیرد. با استناد به آن می توانید پیگیری های لازم را در مراجعه قضایی انجام دهید.
- تهیه استشهادی از همسایه ها، به عنوان اعضای عمومی مجمع ساختمان، مدرک دیگری است که می توان به دادگاه ارائه کرد.
- گرفتن فیلم یا صوت از همسایه مزاحم نیز سند دیگری است که جهت شکایت و پیگیری مراحل دیگر آن می توان به دادگاه عرضه کرد.
نحوه شکایت از جرم سر و صدا
در شرایطی که سر و صدای ایجاد شده قابل چشم پوشی باشد، می توان ابتدا به همسایه تذکر داد و با ایشان صحبت کرد. اگر راهکار ذکر شده فوق مثمر ثمر نبود، می توان با تنظیم یک اظهارنامه از ایشان درخواست کرد تا به سر و صدای خود پایان دهد. در شرایطی که همسایه مزاحم هنوز هم به ایجاد جار و جنجال و هیاهوی خود ادامه دهد، می توان علیه ایشان در دادگاه شکایت کرد.
- برای شکایت از همسایه مزاحم می توان ضمن مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی، شکواییه ای با مضمون سلب آسایش و مزاحمت تنظیم کرد و از قانون تقاضای مجازات او را درخواست کرد.
- شکایت تنظیم شده پس از ارجاع به شورای حل اختلاف، برای انجام تحقیقات بیشتر به دادسرا ارجاع می شود. در صورت تشخیص وقوع جرم مزاحمت در نتیجه سر و صدا در آپارتمان، شکایت شاکی برای صدور حکم مجازات به دادگاه کیفری فرستاده می شود.
سخن پایانی قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا
بر اساس قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا ایجاد هرگونه صدای بلند یا جلوه های صوتی نامتعارفی حاصل از نگهداری حیوان، تعدد رفت و آمدها در نتیجه مهمانی های شبانه، انجام عملیات ساختمانی یا صدای بالای موسیقی و …. جرم شناخته می شود و مشمول مجازات می گردد؛ البته مشروط بر آنکه سر و صدای ایجاد شده قابل اغماض نبوده و به لحاظ عرفی غیر قابل پذیرش باشد.
در این شرایط با تنظیم یک اظهارنامه حقوقی و با در دست داشتن مدارکی چون صورتجلسه جرم سر و صدا توسط پلیس110، استشهادی از همسایه ها، فیلم یا صوت می توان از همسایه مزاحم شکایت کرد. در صورت تشخیص رفتار مخاطی به عنوان هیاهوی غیر متعارف در دادگاه، بر اساس قانون مجازات اسلامی همسایه مزاحم به مجازات حبس بین سه ماه تا یک سال و 74 ضربه شلاق تعزیری محکوم می شود.
سوال متداول قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا
تحت چه شرایطی می توان از همسایه به عنوان مخل آسایش شکایت کرد؟
در شرایطی که سر و صدای ایجاد شده از سوی ایشان به لحاظ عرفی قابل پذیرش نبوده و با شدتی بالا باشد.
تعریف “جرم سر و صدا” در قانون آپارتمان نشینی چیست؟
جرم سر و صدا در این قوانین به نقض آسایش ساکنان آپارتمان در نتیجه صداهای غیر مجاز اشاره می کند.