دادخواست بدوی چیست؟ به دادخواست هایی که به منظور رسیدگی اولیه به دادگاه ارائه می شوند، بدوی گفته می شود. بدوی در لغت و حقوق به معنای اولین است؛ پس دادخواست بدوی به معنای دادخواست اولیه، دادگاه بدوی به معنای دادگاه نخستین و بقیه موارد نیز به همین ترتیب می باشند. تنظیم دادخواست بدوی، در دفتر خدمات قضایی انجام می شود و برای تنظیم آن، اطلاعاتی مانند مشخصات خواهان، مشخصات خوانده، خواسته خواهان از دادگاه و… مورد نیاز است.
- 1 چه اطلاعاتی در دادخواست بدوی ثبت می شود؟
- 2 نمونه فرم دادخواست بدوی
- 3 نکات مهم برای تنظیم دادخواست بدوی
- 4 انواع دادخواست بدوی
- 5 مرجع صالح برای رسیدگی به دادخواست بدوی
- 6 رای بدوی چیست؟
- 7 اعتراض به رای بدوی
- 8 چرا دادخواست بدوی مهم است؟
- 9 جمع بندی؛ دادخواست بدوی چیست
- 10 سوالات متداول؛ دادخواست بدوی چیست
چه اطلاعاتی در دادخواست بدوی ثبت می شود؟
اطلاعات مورد نیاز برای دادخواست بدوی چیست؟ برای تنظیم دادخواست بدوی، باید موارد زیر در آن درج شوند:
- مشخصات طرفین: مشخصات خواهان و خوانده شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل و محل اقامت
- مشخصات وکیل: در صورت داشتن وکیل مشخصات وکیل هم باید ثبت شود.
- خواسته یا موضوع و بهای آن: در این قسمت باید خواسته و قیمت آن نوشته شود. برای مثال استرداد خودرو به مدل …. با قیمت ….. ریال وجه نقد | در صورتی که خواسته غیر مالی باشد، فقط موضوع خواسته درج می شود مثلا دادخواست طلاق به دلیل عسر و حرج.
- دلایل و منضمات دادخواست: در این قسمت باید تمام مدارک و شواهد ثابت کننده ادعا مانند سند، گواهی شهود و… نوشته شده و همچنین ضمیمه گردد.
- شرح دادخواست: در این قسمت باید در مورد موضوع دادخواست، توضیحات کامل داد و به طور واضح درخواست خود را به صورت کامل و جامع مطرح کرد و تقاضای صدور حکم داشت.
- امضا و اثر انگشت: پس از درج اطلاعات خواسته شده، باید در قسمت خواسته شده، امضا و اثر انگشت، زده شود.
نمونه فرم دادخواست بدوی
برای راحتی شما عزیزان، نمونه فرم دادخواست بدوی در ذیل قرار داده شده است:
نکات مهم برای تنظیم دادخواست بدوی
نکات مهم برای تنظیم دادخواست بدوی چیست؟ برای تنظیم و ثبت دادخواست بدوی باید به نکات زیر توجه کرد:
- تعیین دادگاه صالح: مهم ترین مسئله در تنظیم دادخواست بدوی، انتخاب دادگاه صالح است. که باید بر اساس نوع دعوی و ارزش خواسته انجام شود. برای انتخاب دادگاه، کمک گرفتن از بهترین وکیل مشهد یا شهرهای دیگر توصیه می شود؛ زیرا انتخاب اشتباه دادگاه، باعث رد دادخواست و اتلاف وقت و هزینه می شود.
- نوشتن متن به زبان ساده: دادخواست به زبان فارسی روان نوشته شود؛ نیازی به استفاده از اصطلاحات پیچیده حقوقی نیست.
- رعایت اصول نوشتاری: اصول نگارشی رعایت شود و غلط املایی در متن وجود نداشته باشد.
- ضمیمه وکالتنامه: اگر دادخواست توسط وکیل تنظیم شود، ضمیمه وکالتنامه معتبر نیز مورد نیاز است.
- تکثیر دادخواست: پس از این که دادخواست تنظیم شد، آن را به تعداد خواندگان و یک نسخه بیشتر، تکثیر کرده و با سایر مستندات، تقدیم دادگاه کنید.
- پرداخت هزینه دادرسی: اگر هزینه دادرسی پرداخت نشود، دادخواست توسط دفتر دادگاه توقیف می شود.
- ثبت نام در سامانه ثنا: ایجاد حساب کاربری در سامانه ثنا برای پیگیری دادخواست و روند پرونده و همچنین اطلاع از صدور حکم ضروری است.
انواع دادخواست بدوی
دادخواست های بدوی بر اساس نوع و ماهیت، به دو دسته تقسیم می شوند:
1. دادخواست بدوی حقوقی
منظور از دادخواست بدوی حقوقی، دادخواستی است که افراد می توانند به وسیله آن، دعاوی مربوط به مسائل حقوقی خود را مطرح کنند. موارد زیر برخی از دادخواست های بدوی حقوقی هستند:
- دادخواست طلاق
- دادخواست مطالبه مهریه
- دادخواست مطالبه نفقه
2. دادخواست بدوی کیفری
طرح شکایت در دعاوی کیفری، از طریق فرم شکوائیه انجام می شود. اگر فردی معتقد باشد که علیه او جرمی انجام شده است، می تواند با تنظیم شکوائیه و تقدیم آن به دادگاه، تقاضای رسیدگی به پرونده را داشته باشد.. موارد زیر نمونه های دادخواست بدوی کیفری محسوب می شوند:
- دادخواست شکایت از سرقت
- دادخواست شکایت از اخاذی
- دادخواست شکایت از کلاهبرداری
مرجع صالح برای رسیدگی به دادخواست بدوی
پس از تنظیم دادخواست بدوی، پرونده برای رسیدگی به مرجع صالح ارجاع داده می شود. اما مراجع صالح برای رسیدگی به دادخواست بدوی کدامند؟
1- دادگاه بدوی
دادگاه بدوی چیست؟ دادگاه بدوی یا نخستین، به دادگاهی گفته می شود که در اولین مرحله پرونده را بررسی کرده و حکم صادر می کند؛ به همین دلیل به آن، دادگاه نخستین نیز گفته می شود. فرقی نمی کند که دادگاه، حقوقی است یا کیفری؛ هر دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به یک دعوا در مرحله اول داشته باشد، بدوی محسوب می شود.
2- شورای حل اختلاف
به منظور جلوگیری از تراکم پرونده ها در دادگاه های بدوی، مسئولیت رسیدگی به برخی دعاوی حقوقی که اهمیت کمتری دارند، به شورای حل اختلاف واگذار می شود. فعالیت این شوراها در زمینه ایجاد سازش میان طرفین دعوی یا صدور برخی احکام است.
رای بدوی چیست؟
پس از ارائه دادخواست بدوی، دادگاه پس از رسیدگی اولیه به پرونده، یک رای صادر می کند. به این رای که اولین رای صادر شده است، رای بدوی گفته می شود. این رای، معمولا قابل اعتراض است و قبل از قطعی شدن، رای موقت محسوب می شود.
اعتراض به رای بدوی
پس از صدور رای بدوی، مهلت بیست روزه برای اعتراض به آن وجود دارد. اگر طرفین دعوی، رای بدوی صادر شده را نپذیرند و تشخیص دهند که یکی از عوامل نقض رای صورت گرفته است، می توانند نسبت به آن اعتراض کنند.
اگر در دادگاه تجدید نظر، اثبات شود که یکی از عوامل نقض رای وجود دارد، رای بدوی رد می شود؛ در غیر این صورت، رای بدوی توسط دادگاه تجدید نظر تایید می گردد.
عوامل نقض رای بدوی
طبق ماده 371 قانون آیین دادرسی مدنی، در شرایط زیر، حکم صادر شده نقض می شود:
- دادگاه، صلاحیت رسیدگی به موضوع را نداشته باشد.
- رای صادر شده، برخلاف قانون یا موازین شرعی باشد.
- اصول دادرسی یا حقوق طرفین دعوا رعایت نشده باشد.
- آرای مغایر با یکدیگر صادر شده باشد.
- تحقیقات لازم برای پرونده به صورت ناقص انجام شده باشد.
چرا دادخواست بدوی مهم است؟
دادخواست بدوی، اولین قدم برای آغاز دعوی محسوب می شود؛ اما ضرورت و مزایای دادخواست بدوی چیست؟
-
اعمال قانون
دادخواست بدوی، یک ابزار است که به افراد اجازه می دهد با استفاده از آن، حق خود را دریافت کنند. با طرح دادخواست بدوی، دادگاه به پرونده رسیدگی می کند و با صدور حکم برای فرد خاطی، امنیت و عدالت را در جامعه برقرار می سازد.
-
حل اختلافات به صورت قانونی
وقتی بین دو یا چند نفر اختلاف پیش می آید، دادگاه شواهد و مدارک موجود را بررسی کرده و طبق آنها، حکم صادر می کند. حکم عادلانه باعث می شود که حق به حق دار برسد و اختلاف پیش آمده حل شود.
-
احقاق حقوق
در صورتی که یک فرد از عمل فردی دیگر زیان ببیند، می تواند از طریق دادخواست بدوی، شکایت خود را مطرح کند و علاوه بر احقاق حقوق، تقاضای دریافت خسارت را نیز داشته باشد.
-
ایجاد سابقه قضایی
با دادخواست بدوی، دعوای بین طرفین به طور رسمی در دادگاه ثبت می گردد. این مسئله باعث می شود که فرد مدرکی معتبر برای ثابت کردن حق خود در آینده داشته باشد.
جمع بندی؛ دادخواست بدوی چیست
دادخواست بدوی چیست؟ به دادخواست اولیه برای بررسی پرونده، دادخواست بدوی می گویند که می تواند دادخواست حقوقی یا شکواییه باشد. در دادخواست بدوی، مشخصات خوانده و خواهان، موضوع دادخواست و شرح کامل و همچنین خواسته خواهان از دادگاه قید می شود. دادخواست تنظیم شده، برای رسیدگی به دادگاه بدوی ارجاع داده شده و مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت بر اساس شواهد و مدارک، رای صادر می شود. مهم ترین نکته برای تنظیم دادخواست بدوی، انتخاب دادگاه صالح است. زیرا انتخاب نادرست، باعث رد دادخواست و اتلاف وقت و هزینه می شود.
برای تنظیم دادخواست بدوی، کمک گرفتن از وکیل توصیه می شود. وکیل با گردآوری مدارک محکمه پسند و همچنین انتخاب دادگاه صالح، شانس موفقیت شما در دعوی را افزایش می دهد. وکیل متخصص و مجرب رامین پورعطا، در تمامی مراحل رسیدگی پرونده و بازپس گیری حق و حقوق قانونی شما با شما همراه است.
سوالات متداول؛ دادخواست بدوی چیست
تفاوت دادخواست و شکواییه چیست؟
دادخواست برای پرونده های حقوقی و شکواییه برای پرونده های کیفری تنظیم می شود.
دادخواست بدوی را چگونه پیگیری کنیم؟
با ثبت نام در سامانه ثنا، می توان روند رسیدگی به دادخواست بدوی را پیگیری کرد.