اخیراً قانون چک در ایران تغییر کرده و افراد در حین صدور چک باید اطلاعات صادر کننده و دریافت کننده را در سامانه صیاد ثبت کنند.
در این شرایط برای بسیاری از افراد سوال ایجاد شده که تکلیف چک های برگشتی قدیمی چیست؟ آیا با وجود قانون جدید می توان برای وصول این چک ها اقدام کرد یا خیر؟! برای پاسخ به این سوال باید تکلیف چک های قدیمی را در قانون جدید بررسی کنیم.
نحوه وصول چک های برگشتی قدیمی | پیگیری حقوقی و کیفری چک ها |
مدت اعتبار چک های قدیمی | نامحدود است! |
مجازات چک برگشتی قدیمی | با توجه به مبلغ تعیین می شود. |
- 1 تکلیف چک های برگشتی قدیمی در قانون جدید چیست؟
- 2 اصلاح قانون صدور چک به چه منظور انجام شده است؟
- 3 مدت اعتبار چک های قدیمی برگشتی
- 4 نحوه وصول چک های برگشتی قدیمی در قانون جدید
- 5 شکایت از چک برگشتی قدیمی
- 6 سوابق صادر کننده چک در قانون جدید
- 7 مجازات چک برگشتی قدیمی
- 8 برای وصول چک های برگشتی قدیمی به وکیل نیاز است؟
- 9 سوالات متداول در خصوص قانون جدید چک های برگشتی قدیمی
تکلیف چک های برگشتی قدیمی در قانون جدید چیست؟
قانون جدید صدور چک باعث سردرگمی بسیاری از افراد شده است. اگر شما هم برای وصول چک های برگشتی قدیمی به مشکل برخورده اید؛ بهتر است از یک وکیل با تجربه کمک بگیرید.
برای مثال هموطنان مشهدی می توانند با مشورت با وکیل پایه یک دادگستری مشهد به راحتی برای وصول چک های برگشتی قدیمی اقدام کنند، زیرا قانون صدور چک جدید شرایط پیچیده تری دارد! بنابراین ممکن است افراد عادی تکلیف چک های برگشتی قدیمی را ندانند و برای وصول این چک ها دچار مشکل شوند.
اصلاح قانون صدور چک به چه منظور انجام شده است؟
تا قبل از اصلاح قانون صدور چک، میزان صدور چک های بی محل و برگشتی بسیار زیاد بود. همچنین امکان صدور چک در وجه حامل و پشت نویسی آن موجب برخی تخلفات و کلاهبرداری ها میشد.
به همین دلیل قانون صدور انواع چک، تغییر پیدا کرد و در حال حاضر تمامی اطلاعات چک ها از جمله مبلغ، اطلاعات هویتی صادر کننده و دریافت کننده، تاریخ سررسید و… در سامانه صیاد ثبت می شوند.
بنابراین دیگر امکان صدور چک در وجه حامل و پشت نویسی چک وجود ندارد و میزان صدور چک های بی محل و برگشتی به حداقل رسیده است. اما تکلیف چک های برگشتی قدیمی چیست؟ آیا در قانون جدید راهکاری برای وصول این چک ها وجود دارد یا خیر؟!
مدت اعتبار چک های قدیمی برگشتی
در وصول چک های برگشتی قدیمی لازم است به نکاتی توجه داشته باشید که از آن ها می توان به مدت اعتبار چک برگشتی اشاره کرد.
در واقع اگر تا ۵ سال هیچ گونه پیگیری قانونی برای وصول چک برگشتی انجام نگیرد، دیگر امکان ثبت شکایت برای شما وجود نخواهد داشت! بنابراین در این مورد تکلیف چک های برگشتی قدیمی مشخص است و دیگر نمی توانید برای وصول آن ها پیگیری قانونی انجام دهید.
اما با این حال مدت اعتبار چک برگشتی نامحدود است! به عبارت دیگر حتی اگر امکان پیگیری قضایی برای شما وجود نداشته باشد، هر زمان که بخواهید می توانید برای وصول چک به بانک مراجعه کنید. در این صورت اگر حساب بانکی صادر کننده چک افزایش پیدا کرده باشد، مبلغ مورد نظر به حساب شما واریز می شود.
نحوه وصول چک های برگشتی قدیمی در قانون جدید
تکلیف چک های برگشتی قدیمی در قانون جدید مانند گذشته بوده و شما می توانید از دو راه کیفری و حقوقی برای پیگیری و وصول این چک ها اقدام کنید. در واقع بعد از وضع قانون جدید، چک های قدیمی اعتبار خود را از دست نداده اند و امکان پیگیری چک های بی محل وجود دارد.
1- پیگیری حقوقی چک های برگشتی
برای پیگیری حقوقی چک های برگشتی ابتدا دادخواست خود را تنظیم کرده و سپس به دادگاه حقوقی صالح تقدیم کنید. به این ترتیب به شکایت شما رسیدگی شده و مراحل قانونی وصول چک انجام می شود.
2- پیگیری کیفری چک های برگشتی
برای پیگیری کیفری چک های برگشتی باید تا ۶ ماه بعد از صدور چک به بانک مراجعه کرده و گواهی عدم پرداخت دریافت کنید. سپس می توانید با مراجعه به دادگاه کیفری مراحل ثبت شکایت را پشت سر بگذارید. برای این کار ارائه گواهی عدم پرداخت ضروری است.
شکایت از چک برگشتی قدیمی
در خصوص شکایت از چک های برگشتی شما می توانید از دو طریق حقوقی و کیفری اقدام به شکایت کنید. البته باید خاطر نشان کرد که امکان ثبت شکایت کیفری برای تمامی چک های بی محل وجود ندارد. در این زمینه می توانید از یک وکیل کیفری در مشهد کمک بگیرید تا شما عزیزان را در امر وصول چک های برگشتی به طرق های مختلف چون شکایت حقوقی از چک برگشتی قدیمی یا کیفری همراهی نماید.
سوابق صادر کننده چک در قانون جدید
در قانون جدید پس از گذشت ۳ سال از برگشت خوردن چک امکان رفع سوء اثر چک و تغییر سوابق صادر کننده وجود دارد. در واقع اگر بعد از گذشت ۳ سال از صدور گواهی عدم پرداخت، شاکی از شکایت خود دست بکشد، امکان رفع سوء اثر چک برای صادر کننده فراهم است.
همچنین پس از اصلاح قانون چک، صدور چک های بی محل باعث می شود که امکان ثبت چک جدید در سامانه صیاد وجود نداشته باشد. به این صورت اعتبار چک ها افزایش پیدا کرده و میزان صدور چک های برگشتی کاهش پیدا می کند.
مجازات چک برگشتی قدیمی
مجازات چک های برگشتی بسته به مبلغ آن ها متفاوت است. اگر مبلغ چک کمتر از یک میلیون تومان باشد، بین ۱ تا ۳ ماه حبس برای صادر کننده چک در نظر گرفته می شود. در قانون جدید ممکن است حبس با مجازاتی دیگر جایگزین گردد.
مجازات چک های برگشتی ۱ تا ۵ میلیون تومان بین ۳ ماه تا ۶ ماه حبس است. همچنین برای چک های بیشتر از ۵ میلیون تومان بین ۶ ماه تا 1 سال حبس در نظر گرفته می شود.
مبلغ چک | مدت حبس |
کمتر از یک میلیون | بین 1 ماه تا 3 ماه |
بین 1 تا 5 میلیون | 3 ماه تا 6 ماه |
بالاتر از 5 میلیون | 6 ماه تا یکسال |
البته با صدور قانون جدید چک، مجازات چک های برگشتی سنگین تر شده که شامل موارد زیر هستند:
مجازات چک های برگشتی در قانون جدید
در قانون جدید چک، با صدور چک بی محل امکان فعالیت های بانکی زیر برای صادر کننده چک وجود نخواهد داشت:
- ثبت چک جدید در سامانه صیاد
- دریافت تسهیلات
- صدور کارت بانکی جدید
- تمدید تاریخ اعتبار کارت بانکی
- و افتتاح حساب جدید
همچنین با ثبت شکایت وصول چک بی محل، صادر کننده چک تا ۲۴ ساعت فرصت دارد موجودی حساب خود را افزایش دهد. در غیر این صورت تمامی حساب های وی در بانک ها و موسسات مختلف به میزان مبلغ چک مسدود می شوند.
برای وصول چک های برگشتی قدیمی به وکیل نیاز است؟
برای مشخص کردن تکلیف چک های برگشتی قدیمی نیازی به حضور وکیل وجود ندارد، زیرا مراحل ثبت شکایت چندان پیچیده نیست. اما در صورتی که مبلغ چک بالا باشد یا در تاریخ مقرر برای ثبت شکایت در دادگاه کیفری اقدام نکنید، شرایط شما پیچیده تر خواهد شد.
در این موارد توصیه می کنیم حتماً از وکیل پایه یک دادگستری کمک بگیرید و سپس برای پیگیری و ثبت شکایت اقدام کنید. اگر به دنبال بهترین وکیل مشهد می گردید با ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول در خصوص قانون جدید چک های برگشتی قدیمی
مجازات چک برگشتی قدیمی چیست؟
در خصوص مجازات چک برگشتی قدیمی می توان گفت چک های زیر یک میلیون بین یک تا سه ماه حبس، بین 1 تا 5 میلیون بین سه تا شش ماه و بالای 5 میلیون بین 6 ماه تا یکسال حبس است.
مدت اعتبار چک های برگشتی قدیمی چقدر است؟
براساس بخشنامه بانک مرکزی در مورد چکهای قدیمی، مدت اعتبار این اوراق نامحدود است.
اگر چک برگشت بخورد چه میشود؟
عدم افتتاح حساب جدید، عدم صدور انواع کارت بانکی، مسدود کردن حساب بانکی، ممنوعیت در ارائه دسته چک جدید بانکی و در موارد حاد تر حبس تا یکسال، از جمله مواردی است که می توان آن ها را جزوی از مجازات کشیدن چک برگشتی قدیمی دانست.
چک برگشتی قدیمی تا چند سال پاک میشود؟
طبق بخشنامه بانک مرکزی در مورد چکهای قدیمی، برای پاک کردن سوء اثر چک های برگشتی، بانک ها باید پس از سه سال درصورتیکه چک ها شکایتی از طرف دارنده چک ندارند، نسبت به پاک کردن آنها اقدام نمایند.
دیدگاهها بسته شدهاند.