مجازات جعل اسناد عادی و رسمی چیست

Punishment for forging ordinary documents

در قانون مجازات اسلامی مواد 523 تا 542 مربوط به مجازات جعل می باشد. قانون گذار برای مجازات جعل اسناد عادی بین 3 ماه تا 1 سال زندان یا پرداخت جریمه نقدی 8 تا 30 میلیون تومانی را در نظر گرفته است؛ اما در رابطه با جعل اسناد رسمی مجازات افراد عادی جامعه با کارمندان و مسئولین دولتی متفاوت می باشد. اگر یک فرد عادی اقدام به جعل اسناد رسمی کند، از 6 ماه تا 3 سال به حبس یا پرداخت 16 تا 82 میلیون تومان جریمه نقدی محکوم خواهد شد، در این موضوع برای کارمندان و مسئولین دولتی از 1 تا 5 سال حبس یا پرداخت جریمه نقدی در نظر گرفته شده است. همچنین توجه داشته باشید که با بررسی های انجام شده از جانب بهترین وکیل ملکی در مشهد، جعل از جرایم غیر قابل بازگشت تلقی می شود.

مجازات جعل اسناد عادی و رسمی

مجازات جعل اسناد عادی و رسمی

قانونگذار با توجه به نوع جعل سند، مجازات های متفاوتی برای هر نوع در نظر گرفته است.

  • مجازات جعل اسناد عادی (غیر رسمی)

 در ماده 536 قانون مجازات اسلامی ذکر شده است که اگر کسی اقدام به جعل یا تزویر اسناد و نوشته های غیر رسمی کند یا با علم به این موضوع از آن استفاده کند؛ علاوه بر جبران خسارت وارده از سه ماه تا یک سال به حبس یا به پرداخت 8 تا 30 میلیون تومان، جزای نقدی محکوم خواهد شد.

  • مجازات جعل سندها و نوشته های رسمی توسط کارمندان دولت

در ماده 532 قانون مجازات اسلامی برای کارمندان و مسئولین دولتی که مرتکب جعل اسناد و نوشته های رسمی شوند؛ علاوه بر مجازات های اداری و جبران خسارت وارده، از 1 تا 5 سال حبس یا پرداخت 16 تا 82 میلیون تومان محکومیت در نظر گرفته شده است.

  • مجازات جعل اسناد رسمی توسط افراد عادی

اگر فردی که از کارمندان و مسئولین دولتی نیست مرتکب جعل اسناد و نوشته های رسمی شود، بر طبق ماده 533 از 6 ماه تا 3 سال حبس یا پرداخت 16 تا 82 میلیون تومان جریمه نقدی محکومیت در نظر گرفته خواهد شد.

اسناد رسمی و عادی چه تفاوت هایی با هم دارند؟

مجازات جعل اسناد عادی در مقایسه با سندهای رسمی تفاوت است؛ در نتیجه پیشنهاد می دهیم، تفاوت های این دو نوع سند را بررسی کنید و از اختلافات آن ها آگاهی داشته باشید.

1. اسناد رسمی

به سندها و نوشته هایی که توسط افراد و ماموران صلاحیت دار و با رعایت ملزومات قانونی خاص در دفاتر رسمی ثبت و تنظیم می شوند، اسناد رسمی گفته می شود. از جمله این سندها می توان به عقدنامه، برگ سبز خودرو و اسناد مالکیت اشاره کرد.

2. سند عادی

به سندها، نوشته ها و قراردادهایی که بین اشخاص بدون ثبت در دفاتر رسمی تنظیم می شوند، اسناد عادی گفته می شود. از جمله اسناد عادی می توان به انواع چک، سفته، قولنامه و مبایعه نامه اشاره کرد.

آیا جرم جعل سند عادی قابل گذشت است؟

مجازات جعل اسناد عادی و رسمی با توجه به حساسیتی که این جرم دارد، کاهش پیدا نمی کند و از جرایم غیر قابل بخشش است به شمار می رود. مطابق با قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در صورت گذشت شاکی، پرونده بسته خواهد شد. رسیدگی به جرم جعل سند مربوط به دادگاه کیفری می باشد.

برای پیشگیری از جعل سند ملکی چه باید کرد؟

برای پیشگیری از جعل سند ملکی چه باید کرد

بیشترین میزان جرم جعل برای اسناد ملکی انجام می شود با دقت در برخی نکات هنگام عقد قرارداد می توانید از جعل اسناد در معاملات خود جلوگیری کنید. برخی از مهم ترین موارد که باید در معاملات به آن توجه کنید را به شما معرفی خواهیم کرد.

  • قبل از معامله ملک را از نزدیک بررسی و بازدید کنید.
  • شرایط ملک را از شهرداری استعلام بگیرید.
  • صحت اسناد را مورد بررسی قرار دهید و مطمئن شوید.
  • معاملات را در دفاتر ثبت اسناد رسمی انجام دهید.
  • تمام بندهای قرارداد را به طور کامل بخوانید و برای امضا عجله نکنید.
  • از امضا کردن اسنادی که از پیش تنظیم شدند خودداری کنید.
  • از اداره مالیات بابت نداشتن بدهی مالیاتی استعلام بگیرید.
  • برای امضای چک از امضا سخت و پیچیده خود استفاده کنید تا به راحتی قابل جعل کردن نباشد.
  • حتما در هنگام معامله مدارک شناسایی طرف قرارداد را مورد بررسی قرار دهید و با فردی که مدرک شناسایی ندارد، معامله نکنید.
  • به اطلاعات مندرج در سند دقت کنید که با ملک تطابق داشته باشد در غیر این صورت از امضا کردن مدارک، خودداری کنید.

در پایان؛ مجازات جعل اسناد عادی و رسمی

اسناد به طور کلی از نظر قانونی به دو دسته رسمی و عادی تقسیم می شوند که تفاوت هایی به لحاظ قانونی با هم دارند؛ از جمله این تفاوت ها مجازات جعل اسناد عادی با رسمی می باشد. در مواد 523 تا 542 قانون مجازات اسلامی که مربوط به جرم جعل است ذکر شده که مجازات جعل اسناد عادی بین 3 ماه تا 1 سال زندان یا پرداخت جریمه نقدی 8 تا 30 میلیون تومان می باشد؛ اما مجازات برای جعل اسناد رسمی در صورتی که مجرم کارمند یا مسئول دولتی باشد، از 1 تا 5 سال حبس یا پرداخت 16 تا 82 میلیون تومان در نظر گرفته شده و اگر مجرم فردی عادی باشد، از 6 ماه تا 3 سال حبس یا پرداخت 16 تا 82 میلیون تومان جریمه نقدی محکوم خواهد شد.

سوالات متداول درباره مجازات جعل اسناد عادی

انواع جعل چیست و به چند دسته تقسیم می شود؟

سجل اسناد به 2 دسته تقسیم می شود. جعل مادی که به معنای تغییر فیزیکی سند مانند خراشیدن یا افزودن متن است و جعل معنوی که به معنی تغییر محتوای سند بدون تغییر فیزیکی می باشد.

آیا گذشت شاکی در محکومیت مجرم تاثیر گذار است؟

در برخی موارد، گذشت شاکی می تواند منجر به توقف تعقیب قضایی شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا