جعل سند یا همان ساختن و تغییر آگاهانه آن به قصد متضرر ساختن دیگران از پیچیده ترین جرایم کیفری در محاکم قضایی است. از آنجا که جرم استفاده از سند جعلی موجب تضییع حق شخص می گردد، متضرر می تواند با ثبت شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول اقدام به شکایت کیفری کند. با ارسال شکواییه به دادگاه و بررسی پرونده توسط قاضی، در صورت محرز بودن انجام جرم توسط متهم قرار محکومیت صادر می شود. جهت دریافت نتیجه مطلوب بهتر است ثبت شکایت در حضور بهترین وکیل ثبتی مشهد، تهران و دیگر شهرستان ها، با استفاده از نمونه متن جعل سند و با آگاهی از نحوه نوشتن و تنظیم متن شکواییه انجام گردد.
- 1 جرم جعل سند چیست؟
- 2 مصادیق (عناصر مادی) جرم جعل جهت تنظیم شکواییه
- 3 شرایط لازم برای ثبت شکواییه جعل سند
- 4 انواع طرح شکایت جعل و استفاده از سند مجعول
- 5 مراحل طرح شکواییه جعل سند
- 6 مدارک لازم اثبات جعل و استفاده از سند مجعول
- 7 هزینه دادرسی و طرح شکایت کیفری جعل اسناد
- 8 نمونه شکایت جعل و استفاده از سند مجعول
- 9 مراحل تنظیم و نوشتن متن شکواییه جعل و کلاهبرداری از آن
- 10 مجازات جرم جعل و استفاده از سند مجعول و کلاهبرداری
- 11 و اما، شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول با مشورت وکیل
- 12 سوالات متداول شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول
جرم جعل سند چیست؟
جرم جعل ایجاد، تغییر یا تحریف متقلبانه یک دست نوشته یا سند، ساختن مهر و امضای اشخاص رسمی و غیر رسمی به منظور ضرر رساندن به دیگری است. در صورتی که این اعمال بدون اجازه صاحب سند و به منظور تقلب انجام گردد، جرم اتفاق افتاده و مجازات در نظر گرفته می شود.
بر اساس ماده 523 قانون مجازات اسلامی جعل سند تغییر آگاهانه یا متقلبانه سند است که اشکال مختلفی چون خراشیدن، محو کردن، تراشیدن، تغییر امضا و یا الحاق و الصاق در اسناد را شامل می شود. در این شرایط متضرر می تواند با تنظیم شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول شکایت خود را ثبت کند
مصادیق (عناصر مادی) جرم جعل جهت تنظیم شکواییه
شکایت از جرم جعل سند و استفاده از سند مجعول به موجب انجام اعمال زیر قابل ثبت است:
- پاک و یا سیاه کردن اسناد
- ایجاد خراش و یا تراشیدن اسناد
- قلم بردن و دستکاری تاریخ در اسناد
- استفاده از مهر و امضای اشخاص دیگر
- الحاق یا الصاق اسناد
شرایط لازم برای ثبت شکواییه جعل سند
جرم استفاده از سند مجعول شامل به کار بردن هرگونه سند جعل شده و بدون اصالت است؛ ثبت شکواییه در این جرم مشروط بر وجود شرایط است:
- اطلاع مرتکب از غیر قانونی بودن اقدام انجام شده
- استفاده از سند مجعول
- آگاهی فرد مرتکب جرم نسبت به مجعول بودن سند
- ارائه یا انتشار سند مجعول توسط استفاده کننده آن
- استفاده از سند مجعول به قصد فریب یا متضرر ساختن دیگران
انواع طرح شکایت جعل و استفاده از سند مجعول
بر اساس قانون دادرسی مدنی اقامه ادعای شکایت جعل برای انواع سند رسمی و عادی قابل ثبت است. در هریک از این موارد شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول می تواند به دو شکل “شکایت حقوقی” و “شکایت کیفری” انجام شود.
شکایت حقوقی جعل سند
ثبت دعوای حقوقی جعل سند در شرایطی است که فرد مطلع شود سندی مجعول علیه او استفاده شده است. در این حالت متضرر می تواند با ثبت شکواییه علیه استفاده کننده از سند مجعول به دو روش “اصلی یا تبعی” و کمک گرفتن از یک وکیل، حقوق از دست رفته خود را مطالبه کند.
شکایت کیفری جعل سند
فردی که سند جعل شده از او استفاده شده باشد می تواند با ثبت شکایت کیفری از استفاده کننده سند شکایت کند. در این شرایط شاکی باید ضمن مراجعه به دادسرای عمومی یا انقلاب طرح شکایت جعل کیفری خود را ثبت نماید.
مراحل طرح شکواییه جعل سند
مراحلی که برای تنظیم شکایت کیفری، توسط فردی که سندی از او جعل شده، طی می شود عبارت است از:
- تنظیم متن شکواییه
- ثبت شکایت در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
- رسیدگی در دادسرا
- رسیدگی در دادگاه و صدور قرار تامین کیفری
تنظیم متن شکواییه
متن شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول با مشورت از یک وکیل و بر اساس نمونه شکایت جعل اسناد عادی و رسمی تنظیم می گردد.
ثبت شکایت در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
شاکی باید با در دست داشتن مدارک هویتی، نام کاربری و رمز عبور سامانه ثنا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نماید؛ شکایت خود را ثبت و به دادگاه ارسال کند.
رسیدگی در دادسرا
با تشکیل پرونده در دادسرا و انجام تحقیقات مقدماتی، دادیار متهم را احضار می کند. در صورتی که متهم مدعی شود که سند مورد نظر قانونی منعقد شده، دادیار جهت محرز شدن صحت اظهارات او از دفترخانه ذکر شده در پرونده و اداره دارایی استعلام می نماید. در ادامه متهم باید شهودی برای اثبات صحت اقداماتش در شعبه دادیاری حاضر کند. در صورت ناتوانی متهم از ارائه شهود، دادیار وقوع جرم انتسابی به متهم را محرز اعلام کرده و قرار مجرمیت او را صادر می کند. با صدور کیفرخواست علیه متهم شکایت کیفری، پرونده به دادگاه کیفری ارسال می گردد.
رسیدگی در دادگاه و صدور قرار تامین کیفری
در مجتمع قضایی، با ارسال اخطاریه برای دو طرف دعوا و تعیین جلسه ای برای دادرسی، هر دو طرف اظهارات خود را در جلسه اعلام می کنند. پس از امضای صورتجلسه دادگاه توسط دو طرف دعوا، ضمن اعلام ختم رسیدگی از سوی دادگاه، رای صادر می شود. چنانچه برای قاضی جرم بودن موضوع و انجام آن توسط متهم اثبات شود، محکومیت و تحمل مجازات متناسب با جرایم ارتکابی برای متهم مقرر می گردد.
مدارک لازم اثبات جعل و استفاده از سند مجعول
مدارک لازم برای طرح شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول به صورت زیر تعریف می شود:
- مدارک هویتی
- متن تنظیم شده شکواییه
- ارائه اسناد مورد اعتراض از سوی شاکی
- شواهد و مدارک حمایتی و اثبات کننده جعلی بودن سند (اظهارت شهود، اقرار متهم و …)
هزینه دادرسی و طرح شکایت کیفری جعل اسناد
هزینه دادرسی این جرم بر اساس نحوه طرح شکایت و مرجع صالح رسیدگی تعیین می شود. این هزینه شامل ثبت شکایت تا صدور رای، تعرفه های حق الوکاله، هزینه های کارشناسی و مرحله اجرا است که توسط سازمان برنامه و بودجه تعیین می گردد.
نمونه شکایت جعل و استفاده از سند مجعول
“شاکی/ شاکیه … فرزند… به آدرس ….
مشتکی عنه/ متشاکی …. فرزند … به آدرس …
وکیل شاکی: ….
موضوع شکایت: جعل سند عادی
دلایل و منضمات: …
شرح شکواییه:
ریاست محترم دادسرای عمومی شهرستان …
با سلام
احتراما به استحضار می رساند مشتکی عنه، جناب آقا / خانم …. در مورخ … سند عادی یک باب مغازه، به آدرس …. را جعل و پس از محو کردن نام مالک، نام خود را درج کرده اند و با سندی جعل شده قصد فروش ملک مورد اشاره را داشته اند. این در حالی است که بنده مالک ملک ذکر شده هستم. با توجه به توضیحات، طبق ماده 536 قانون مجازات اسلامی از مرجع محترم تقاضای تعقیب و مجازات کیفری آقا / خانم … را دارم.
با نهایت احترام
امضای شاکی …. ’’
مراحل تنظیم و نوشتن متن شکواییه جعل و کلاهبرداری از آن
نوشتن و تنظیم متن شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول طبق مراحل زیر انجام می شود:
- ابتدا شاکی باید در ستون مربوطه اطلاعات هویتی (نام و نام خانوادگی، آدرس و شماره تماس) خود را درج کند. همین اطلاعات در ستون مشتکی عنه نیز باید وارد شود.
- موضوع شکایت، دلایل و منضمات آن در ستون مربوطه ذکر گردد.
- علت شکایت شاکی از مشتکی عنه برای قاضی پرونده شرح داده شود و رسیدگی، تعقیب و صدور حکم مجازات درخواست گردد.
مجازات جرم جعل و استفاده از سند مجعول و کلاهبرداری
مجازات ارتکاب این جرم بین 3 ماه تا 20 سال حبس به همراه پرداخت جریمه نقدی است. با توجه به نوع جرم صورت گرفته این مجازات به اشکال زیر تغییر پیدا می کند:
نوع جرم |
مجازات جرم جعل و استفاده از سند مجعول |
|
جعل اسناد رسمی توسط کارمند دولت | 5-1 سال حبس | 30-6 میلیون ریال |
جعل اسناد رسمی توسط شخص عادی | 6 ماه تا 3 سال حبس | 18-3 میلیون ریال |
استفاده از اسناد مجعول | 6 ماه تا 3 سال حبس | 18-3 میلیون ریال |
و اما، شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول با مشورت وکیل
هرگونه خراش، محو کردن، تراشیدن یا الحاق و الصاق در اسناد رسمی و عادی به قصد فریب یا متضرر ساختن دیگران جرم جعل سند محسوب می شود. در این صورت متضرر می تواند با ثبت شکایت کیفری یا حقوقی حق خود را مطالبه کند. طرح شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول با تنظیم متن شکواییه و ثبت آن در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام می گردد. با تشکیل پرونده در دادسرا و انجام تحقیقات مقدماتی، چنانچه وقوع جرم انتسابی به متهم محرز گردد، با صدور کیفرخواست پرونده به دادگاه کیفری ارسال می گردد. با اثبات جرم بودن موضوع برای قاضی مجازات 2 ماه تا 20 سال حبس همراه با پرداخت جریمه نقدی صادر می گردد.
اگر قصد طرح شکایت جعل دارید، برای رسیدن به نتیجه مطلوب از وکیل رامین پورعطا مشاوره دریافت کنید.
سوالات متداول شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول
شکایت کیفری جعل سند چگونه انجام می شود؟
برای انجام این شکایت کافیست شکایت نامه ای با استفاده از نمونه متن شکواییه جعل سند تنظیم گردد. سپس، این شکایت نامه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه ارسال شود.
طرح شکایت جعل سند چقدر زمان می برد؟
با توجه به تعدد پرونده های قضایی شکواییه جعل و استفاده از سند مجعول و نیاز به کارشناسی های متعدد در این جرم ارزیابی زمان آغاز و پایان طرح این نوع شکایت ها قابل پیش بینی نیست. وکیل پرونده می تواند اطلاعات دقیق تری از بازه زمانی طرح شکایت تا به نتیجه رسیدن آن ارائه دهد.