روش درخواست نفقه جاریه چگونه است

درخواست نفقه جاریه

درخواست نفقه جاریه در صورتی انجام می شود که مرد از پرداخت آن سر باز زند. رفع نیازهای مالی همسر، یکی از مهمترین وظایفی است که پس از جاری شدن عقد نکاح بر عهده مرد قرار می گیرد؛ البته در صورتی زن آن را دریافت می کند که تمکین کامل از شوهر داشته باشد. نفقه جاریه متعلق به زمانی است که زن و شوهر طلاق نگرفته و با هم زندگی می کنند. برای درخواست نفقه می توانید خودتان از دادگاه خانواده یا دادگاه کیفری اقدام کنید و یا کار را به بهترین وکیل طلاق در مشهد یا سایر شهرها بسپارید.

نفقه جاریه چیست؟

نفقه جاریه چیست

نفقه جاریه، متعلق به زمانی است که زن و شوهر هنوز طلاق نگرفته و با یکدیگر زندگی می کنند و در حال حاضر به زن تعلق می گیرد. طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی ایران، نفقه عبارت است از: همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل خانه، پوشاک، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض. نکته مهم در نفقه این است که در صورتی به زن تعلق می گیرد که به طور کامل از همسر خود تمکین کند.

نفقه معوقه چیست؟

نفقه معوقه همانطور که از اسم آن مشخص می باشد، به گذشته مربوط می شود. مرد نفقه را در مدت زمان اعلام شده پرداخت نکرده و آن را به تعویق انداخته است؛ بنابراین زن می تواند درخواست دریافت آن را نیز داشته باشد.

مقدار نفقه جاریه چگونه تعیین می شود؟

مقدار نفقه توسط کارشناس مشخص می شود و در تعیین آن میزان درآمد مرد در نظر گرفته نمی شود. عوامل زیر در مشخص شدن میزان نفقه تاثیرگذار هستند:

  • طبقه اجتماعی خانم
  • نحوه زندگی خانم قبل از ازدواج
  • میزان تحصیلات خانم 

نفقه برای زن شاغل

نفقه هیچ ارتباطی با شاغل بودن یا نبودن و میزان درآمد زن ندارد و پرداخت آن توسط مرد اجباری است؛ البته در صورتی که زن تمکین کند! اگر یک خانم، دارای شغل بوده و تمکن مالی داشته باشد، باز هم در اصل موضوع تفاوتی نمی کند و نفقه به او تعلق می گیرد.

شرایط دریافت نفقه جاریه

شرایط دریافت نفقه جاریه

برای این که نفقه به زن تعلق بگیرد با شرایطی وجود داشته باشد، یکی از این شرایط این است که باید زن و شوهر با یکدیگر زندگی کنند. شرط دیگر تمکین زن از مرد می باشد. تمکین به دو بخش عام و خاص تقسیم می شود. تمکین عام به معنای اطاعت از همسر و تمکین خاص به معنای برقراری رابطه زناشویی و جنسی است. 

مطالبه نفقه جاریه چگونه صورت می گیرد؟

زن به دو صورت می تواند درخواست نفقه جاریه بدهد:

  1. به دادگاه خانواده مراجعه کرده و درخواست مطالبه نفقه را ارائه دهد.
  2. بابت عدم پرداخت نفقه در دادگاه کیفری شکایت کند. اگر مشخص شود که مرد توانایی پرداخت را دارد و کوتاهی می کند، حکم جلب او صادر می شود.

نمونه دادخواست مطالبه نفقه معوقه و جاریه

متن زیر، یک نمونه دادخواست برای مطالبه نفقه جاریه است:

باسمه تعالی

ریاست محترم دادگاه عمومی

با سلام

احتراماً به استحضار می رسانم ، اینجانب ……… به موجب سند ازدواج شماره ………. همسر دائمی خوانده هستم و همواره نسبت به ایشان تمکین داشته ام؛ اما خوانده علی رغم داشتن استطاعت مالی از پرداخت هزینه متعارف زندگی استنکاف می ورزد. لذا مستند به ماده 1206 ، 1106، 1107 و 1111 قانون مدنی، درخواست تعیین میزان نفقه و الزام خوانده به پرداخت آن را دارم.

کدام مرجع صلاحیت رسیدگی به پرونده های دادخواست نفقه جاریه را دارد؟

برای تعیین مرجع صالح باید مشخص شود که زن دعوی حقوقی طرح کرده یا کیفری؟ اگر حقوقی باشد، رسیدگی به آن تا مبلغ 20 میلیون تومان در شورای حل اختلاف و بیشتر از این مبلغ، در دادگاه خانواده انجام خواهد شد. اگر زن درخواست کیفری داده باشد، رسیدگی به پرونده در دادگاه کیفری صورت می گیرد.

مدارک لازم برای درخواست نفقه

مدارک مورد نیاز برای درخواست نفقه

هنگامی که می خواهید برای درخواست نفقه اقدام کنید، باید مدارک زیر را به همراه داشته باشید:

  • اصل سند ازدواج
  • کارت ملی
  • فتوکپی از صفحات شناسنامه
  • اگر شکایت کیفری کرده باشید، حضور دو شاهد الزامی است.

نفقه در دوران عقد موقت

نفقه فقط در عقد دائم پرداخت می شود و در عقد موقت، به زن تعلق نمی گیرد. در عقد به صورت موقت، تنها مبلغی که مرد به زن پرداخت می کند، مهریه است که توافقی بین خودشان تعیین می شود و مرد موظف است آن را پرداخت کند.

سخن آخر؛ درخواست نفقه جاریه

نفقه جاریه، نفقه ای است که در جریان زندگی و برای هزینه های متعارف، مرد باید به زن پرداخت کند. در صورت عدم پرداخت، زن می تواند به دادگاه خانواده یا دادگاه کیفری شکایت کند و درخواست دریافت آن را داشته باشد. مدارک مورد نیاز برای درخواست نفقه جاریه، اصل سند ازدواج، کارت ملی و کپی شناسنامه می باشد.

برای بالا بردن شانس موفقیت در پرونده های دادگاه خانواده، می توانید از یک وکیل کمک بگیرید. وکیل رامین پورعطا با سابقه درخشان و داشتن ضریب بالای موفقیت، آماده مشاوره و قبول پرونده شما است. 

سوالات متداول در مورد درخواست نفقه جاریه

آیا بعد از فوت مرد، نفقه جاریه به زن تعلق می گیرد؟

فقط در مدت زمان عده، نفقه به زن تعلق می گیرد.

آیا به زن شاغل هم نفقه جاریه تعلق می گیرد؟

بله. نفقه هیچ ارتباطی با شاغل بودن یا خانه دار بودن زن ندارد و مرد موظف است آن را پرداخت کند.

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا