تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری در یک نگاه مفصل

تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری

تصرف عدوانی حقوقی به نقض حقوق شخصی اشاره دارد که ممکن است نیاز به راهنمایی در زمینه حقوق مدنی داشته باشد. از سوی دیگر، تصرف عدوانی کیفری عبارت است از اخراج مال غیر منقول بدون رضایت مالک یا اجازه از طرف مالک توسط دیگری با علم به موضوع و از روی عمد. موضوع تصرف عدوانی کیفری مال غیر منقول متعلق به دیگری است. این تفاوت ها، نیاز به مشاوره گرفتن از یک وکیل خوب را تاکید می‌کنند، تا افراد به درستی با موقعیت حقوقی خود آشنا شوند و تصمیمات صحیحی را اتخاذ کنند.

وکیل با تجربه در این زمینه می‌توانند به افراد کمک کنند تا به درستی با مسائل حقوقی خود آشنا شوند و تصمیماتی اساسی در جهت حفظ حقوق و منافع خود بگیرند. برای پیگیری مسائل حقوقی و مشاوره حقوقی در زمینه تصرف حقوقی و کیفری پیشنهاد ما به شما، وکلای خوب و متخصص در لیست بهترین وکیل کیفری در مشهد، گروه حقوقی رامین پورعطا است.

تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری

  1. در تصرفات عدوانی در خصوص موارد حقوقی، احراز مالکیت برای شخص خواهان لازم الاجرا نیست و شخص می تواند تصرف سابق خود بر اموال غیر منقول را اثبات کند اما در خصوص تصرف عدوانی کیفری، احراز مالکیت خواهان لازم الاجراست
  2. دادخواست های تصرف عدوانی از لحاظ کیفری مجرمانه است و در مقابل آن تصرفات عدوانی حقوقی نیازی به اثبات مراحل جرم ندارد.
  3. دادسرای محل وقوع مال را می توان مرجع رسیدگی به تصرفات عدوانی کیفری دانست و در مقابل جهت رسیدگی به دادخواست های تصرف عدوانی حقوقی، مرجع رسیدگی دادگاه های حقوقی حوزه هستند.

بررسی جزئیات تفاوت‌ در تصرف حقوقی و کیفری

تفاوت‌ در تصرف حقوقی و کیفری

با توجه به صراحت ماده 690 قانون مجازات اسلامی که در آن اشاره به تعلق اراضی و املاک به اشخاص حقیقی و حقوقی شده، مابين تصرف عدوانی کیفری و تصرف عدوانی حقوقی تفاوت وجود دارد که عبارتند از: ماهیت حقوقی – نقض حقوق و تداوم پیگیری حقوقی.

ماهیت حقوقی

تصرف عدوانی حقوقی: این مفهوم اغلب به عنوان یک تخلف حقوقی بدون نقض معیارهای جنایی تلقی می شود.

تصرف کیفری: این مفهوم به عنوان یک جرم جنایی شناخته می‌شود و افراد متهم به جرم کیفری ممکن است مواجه به مجازات‌های سنگین تر شوند.

مرتبط بخوانید: جرایم کیفری شامل چیست و شامل چه مواردی است؟

نقض حقوق

تصرف عدوانی حقوقی: این مفهوم معمولاً به نقض حقوق شخصی یا حقوق مدنی اشاره دارد.

تصرف کیفری: این مفهوم به نقض حقوق جنایی، که توسط قانون تعریف شده است، اشاره دارد.

تداوم پیگیری حقوقی

تصرف عدوانی حقوقی: ممکن است به عنوان یک دعوای حقوقی پیگیری شود.

تصرف کیفری: ممکن است به عنوان یک پرونده کیفری پیگیری شود و متهمان ممکن است مجازات‌های مختلفی را تجربه کنند.

شرایط اساسی تحقق دعوای تصرف عدوانی حقوقی

در بالا به تفاوت دعوای تصرف عدوانی حقوقی و کیفری اشاره شد. دعوای حقوقی تصرف عدوانی، زمانی قابل طرح است که سه شرط اساسی زیر وجود داشته باشد و احراز شود:

  1. تصرف سابق خواهان: یعنی کسی که قصد طرح این نوع دعوی (خواهان دعوا) را دارد قبل از متصرف عدوانی (خوانده دعوا) متصرف مال غیرمنقول موضوع دعوا بوده باشد. به عنوان مثال اگر کسی خانه‌ای را در حال حاضر مورد تصرف قرار دهد، در صورتی می‌توانیم علیه او دعوای تصرف عدوانی حقوقی مطرح کنیم که خودمان در گذشته متصرف آن خانه بوده باشیم. به این شرط اساسی، سبق تصرف مدعی یا سبق تصرف خواهان گفته می‌شود.
  2. تصرف فعلی خوانده: در صورتی خواهان می‌تواند به طرح دعوای مورد بحث بپردازد که علاوه بر تصرف گذشته خودش بر مال غیرمنقول مورد نظر، تصرف فعلی متصرف عدوانی نیز به وقوع پیوسته باشد.
  3. تصرف بدون مجوز قانونی: تصرفی می‌تواند دارای صفت «عدوانی» شود که بدون مجوز قانونی صورت گرفته باشد. پس در صورتی‌که تصرف در مال غیرمنقول به هر طریقی دارای جنبه قانونی باشد، نمی‌توان عنوان تصرف عدوانی را بر آن گذاشت و به تبع آن امکان طرح دعوای مورد بحث نیز وجود ندارد.

نکات حائز اهمیت در مورد دعوای تصرف عدوانی حقوقی

 1.موضوع دعوای تصرف مذکور الزاما باید مال غیر منقول باشد، مثل زمین یا خانه. در نتیجه نسبت به اموال منقول مانند وسیله نقلیه امکان طرح دعوای تصرف عدوانی وجود ندارد.

 مرجع صالح برای اقامه دعوای تصرف، دادگاهی است که مال غیر منقول در حوزه آن واقع شده است.

  1. از مهم ترین ویژگی های طرح دعوای مذکور آن است که نیازی به مالک بودن خواهان و همچنین اثبات مالکیت از سوی او نیست. همین که خواهان بتواند تصرف سابق خود بر مال غیرمنقول موضوع دعوا را اثبات کند، امکان طرح دعوای تصرف عدوانی حقوقی وجود دارد.
  2. یکی دیگر از ویژگی های مهم احکام رفع تصرف عدوانی، اجرای فوری رای دادگاه است. رای دادگاه مبنی بر رفع تصرف فوری اجرا شده و دادگاه می‌تواند حکم به رفع آثار ناشی از تصرف بدهد.

نحوه صحیح پیگیری مطالبات حقوقی و کیفری

فرق تصرف عدوانی کیفری و حقوقی در تعریف، ماهیت و تداوم پیگیری حقوقی قرار دارد. در حالی که تصرف عدوانی حقوقی به عنوان یک تخلف حقوقی معتبر شناخته می‌شود، تصرف کیفری به عنوان یک عمل مجرمانه تلقی می‌شود و افراد متهم به تصرفات کیفری ممکن است مجازات‌های جدی تری را تجربه کنند. شما می توانید از وکیل پایه یک دادگستری مشهد و یا هر شهر دیگری کمک بگیرید تا مشکلات حقوقی، کیفری، ملکی و .. را در کمترین زمان ممکن، حل کنید.

فرق تصرف عدوانی حقوقی و کیفری چیست؟

به طور کلی باید گفت در دعاوی تصرف عدوانی حقوقی، اثبات تصرف سابق مالک بر مال غیر منقول کفایت می کند و نیازی به احراز مالکیت مالک نیست اما در دعاوی تصرف عدوانی کیفری، این ماجرا بالعکس است و ارکان اصلی طرح دعوای کیفری نیاز به احراز مالکیت دارند.

تفاوت تصرف عدوانی حقوقی و کیفری به طور کلی در چه مواردی خلاصه می شود؟

تفاوت های اصلی این دو دعاوی عدوانی در مرجع رسیدگی، نحوه طرح دعوا، ضمانت اجرا، شرایط احراز مالکیت، هزینه دادرسی، قوانین حاکم بر آن و مرور زمان قابل بیان است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا