معمولا یکی از اولین اقداماتی که بعد از مرگ یکی از عزیزان انجام میشود، تقسیم ترکه متوفی است؛ به همین خاطر در این مرحله از اقدامات علاوه بر سوالات تخصصی کوچک و بزرگ در زمینه میراث، یکی از پر تکرار ترین سوالات میزان حق الوکاله تقسیم ترکه است.
در ادامه مطلب تمام وظایف یک وکیل ارث در مشهد و میزان حق الوکاله تقسیم ترکه را به طور کامل بررسی خواهیم کرد تا تصمیم بگیرید که آیا تمایلی به واگذاری امور تقسیم ترکه خود به وکیل را دارید یا خیر!
شرایط تقسیم ترکه یعنی چه؟
ترکه به معنای همان ارث و میراث است و در واقع به اموالی اطلاق می شود که از متوفی به جای می ماند. جالب است که بدانید تمام ترکه و ارث متوفی به صورت کامل به ورثه تعلق نمیگیرد و قبل از تقسیم ماترک ابتدا باید دیون متوفی به طور کامل رفع شود و پس از آن ارث بین وراث تقسیم شود. دیون مقدم بر وراث عبارت اند از:
- هزینه های پزشکی
- نفقه و مهریه زن
- هزینه های لازم و جاری متوفی مثل کفن و دفن
- مطالبات و بدهی های شخصی متوفی
- حقوق خدمه و کارگران
- هزینه وکیل برای تقسیم ترکه
- دیون وابسته به عیان، این دیون پس از کفن و دفن و الباقی موارد اولویت دارند؛ برای مثال دیون دارای وثیقه
با توجه به این دیون واجب، باید ابتدا آن ها را از ترکه متوفی جدا و پرداخت کنید و پس از آن به تقسیم الباقی ترکه بپردازید؛ به عبارتی دیگر ارث بر جای مانده از متوفی خالص نیست و به این معنی است که دیون و طلب های متوفی را شامل می شود.
در وهله بعدی پس از رفع دیون، تقسیم ترکه انجام می شود؛ به این معنا که سهم هر وارث از ترکه مشخص می شود و دیگر ارث به صورت یکپارچه نیست؛ به عبارتی شراکت از میان برداشته می شود و سهم هر فرد به انحصار وی در می آید.
تقسیم ترکه شرایط خاصی دارد که در این قسمت به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم:
- درخواست برای تقسیم ترکه باید به صورت کتبی و با رعایت یک سری شرایط خاص باشد.
- نام و مشخصات کسی که درخواست می کند و وکیل وی ذکر شود.
- اگر یکی از وراث حضور نداشته باشد به هر دلیلی مثلا مهاجرت یا بیماری، ابتدا باید برای وی قیم یا امینی مشخص گردد.
- تقسیم ترکه به زمان وابسته نیست و وراث در هر زمان که بخواهند میتوانند برای تقسیم اموال اقدام کنند.
- در صورتی که یکی از ورثه به لحاظ سنی کوچک باشد و قیم وی طرف دعوای تقسیم ارث قرار گرفته باشد؛ مطابق قانون نیازی به اقامه دعوا علیه اداره سرپرستی نیست.
وکیل ارث چه کارهایی می کند؟
در این بخش در ارتباط با وظایف وکیل ارث در تقسیم ترکه صحبت خواهیم کرد تا خودتان با آگاهی کامل برآورد کنید که آیا با توجه به میزان حق الوکاله تقسیم ترکه می خواهید از خدمات وکیل ارث استفاده کنید یا خیر؟ و اینکه قبل از اخذ وکیل، به وظایف وی تا چه حد آگاه هستید؟
قبل از هر چیز باید بگوییم که وکیل ارث فردی است که در زمینه تقسیم ارث، ماترک، انحصار وراثت، وصیت و مشکلات و دعاوی ارث تخصص دارد.
وظایف وکیل ارث عبارت اند از:
- مشاوره حقوقی در زمینه ارث و میراث
یکی از مهم ترین وظایف وکیل ارث آگاهی دادن و مطلع کردن فرد از حقوق خودش در طی دعاوی مربوط به ارث و میراث است. ممکن است در ابتدا و یا در طی پروسه تقسیم میراث با سوال های بسیاری روبرو شوید؛ یکی از وظایف وکیل ارث مشاوره و کمک رسانی در مواقع لازم است.
- اخذ گواهی انحصار وراثت
گواهی انحصار وراثت سندی قانونی است که تعداد وراث یک متوفی را نشان می دهد. برای طی کردن این مسیر به تنهایی باید اقدامات مختلفی انجام دهید؛ اما میتوانید تمام این فرایند را به وکیل مربوطه بسپارید و شما از دور بر آن فقط نظارت کنید.
- تقسیم ماترک
یکی دیگر از وظایف خطیر وکیل ارث کمک به وراث در تقسیم ارث عادلانه و مطابق قانون است.
- تنظیم وصیت نامه
تنظیم وصیت نامه یکی دیگر از وظایف و اقدامات وکیل ارث است که برای مراجعان صورت می پذیرد. با استفاده از این خدمت می توانید مطمئن باشید که وصیت شما کاملا قابل اجرا و مطابق قانون است.
- دفاع از حقوق موکل در دعوای ارث و میراث
معمولا هنگام تقسیم ارث میان وراث دعوا و اختلاف به وجود می آید و به همین خاطر وجود یک وکیل خبره و عادل باعث می شود که در این اختلافات حق شما پایمال نشود.
هزینه وکیل برای تقسیم ترکه (روش محاسبه هزینه وکیل برای تقسیم ارث)
قوانین و استثنائات تقسیم ارث بسیار زیاد هستند و قاعدتا تمام افراد بدون داشتن تخصص و تبحر به تمام این قوانین اشراف ندارد؛ به همین دلیل است که اغلب نا حقی های فراوانی در تقسیم میراث، بدون وجود وکیل صورت می گیرد؛ لذا اکثر افراد ترجیح می دهند با پرداخت میزان حق الوکاله تقسیم ترکه از یک متخصص برای این اقدام مهم کمک بگیرند.
هزینه وکیل برای انحصار وراثت با توجه به گستردگی پرونده و اقدامات وکیل شامل مدت زمان مراجعه به مرجع قضایی، شرایط پرونده، تعداد جلسات رسیدگی به پرونده و مراحل دادرسی؛ به صورت توافقی بین وکیل و موکل تعیین می شود. اگر به صورت منطقی به این پروسه نگاه کنیم قاعدتا هزینه اخذ گواهی انحصار وراثت و هزینه سپردن پرونده از ابتدا تا انتها بدون نیاز به حضور وراث، با یک دیگر یکی نیست؛ بنابراین میزان حق الوکاله تقسیم ترکه در هنگام عقد قرارداد وبا توافق طرفین صورت می گیرد.
لازم به ذکر است که میزان حق الوکاله تقسیم ارث از تعرفه مقرر شده از سمت قوه قضاییه نباید بیشتر باشد.
سخن پایانی گرفتن وکیل برای تقسیم ارث
میزان حق الوکاله تقسیم ترکه به فاکتور های زیادی بستگی دارد؛ اما در نهایت می توانیم بگوییم که هزینه نهایی یک قیمت توافقی میان وکیل وموکل است؛ اما در چارچوب تعیین شده برای هزینه حق الوکاله از سمت مرجعی بزرگ به نام قوه قضاییه!
وظایف وکیل ارث، گستردگی پرونده و میزان خبره بودن وکیل تعیین می کند که چه مبلغی برای هزینه تقسیم ارث در نظر گرفته شود.