گواهی عدم امکان سازش چیست؟ این سوال یکی از پر تکرار ترین سوالات افراد در طی پروسه طلاق است؛ به همین خاطر در این مقاله تمام جزییات و شرایط صدور این گواهی را بررسی می کنیم تا با آگاهی و شناختی ژرف در مسیر قانونی این فرایند قرار بگیرید.
گروه حقوقی رامین پور عطا به عنوان بهترین وکیل طلاق مشهد در کنار شما است تا با راهنمایی های تخصصی در این زمینه شما را به سوی انتخاب های سنجیده تر و هوشمندانه تر هدایت کند.
- 1 گواهی عدم امکان سازش چیست؟
- 2 نحوه دریافت گواهی عدم امکان سازش
- 3 اعتبار گواهی عدم امکان سازش چقدر است؟
- 4 نمونه گواهی عدم امکان سازش
- 5 تکلیف مهریه در گواهی عدم سازش
-
6
سوالات متداول
- 6.1 تفاوت گواهی عدم سازش و حکم طلاق چیست؟
- 6.2 اگر زوجین بعد از صدور گواهی عدم سازش با یک دیگر برای سازش مجدد توافق کنند چه اتفاقی می افتد؟
- 6.3 مراحل بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش چگونه است؟
- 6.4 اعتراض به گواهی عدم امکان سازش چگونه است؟
- 6.5 امکان دریافت گواهی عدم امکان سازش به صورت غیابی هم وجود دارد؟
گواهی عدم امکان سازش چیست؟
با توجه به نام این گواهی کاملا قابل حدس است که با چه هدفی و چرا این گواهی صادر میگردد؛ با این وجود باید بگوییم که گواهی عدم امکان سازش یک تاییدیه رسمی از سوی دادگاه است، مبنی بر اینکه زن و شوهر به هیچ عنوان نمی توانند با یکدیگر زندگی مشترک را ادامه دهند؛ به عبارتی قصد، توان سازش و توافق میان طرفین وجود ندارد.
اگر هر دو طرف ازدواج متقاضی دریافت طلاق باشند یا به عبارتی طلاق توافقی باشد و یا در صورتی که زوج برای دریافت طلاق اقدام کند گواهی عدم سازش صادر می شود؛ اما چنانچه زوجه درخواست طلاق داشته باشد، شرایط کمی فرق می کند؛ در این وضعیت حکم طلاق صادر خواهد شد که در عمل با گواهی عدم امکان سازش فرق می کند.
در صورت صدور گواهی عدم امکان سازش، زوجین میتوانند با مراجعه به دفترخانه ازدواج و طلاق، گواهی رسمی را به مسئول مربوطه تسلیم نمایند و خواستار جاری شدن صیغه طلاق شوند.
لازم به ذکر است که گواهی عدم امکان سازش زمانی صادر میشود که زوجین تمام جلسات مشاوره را گذرانده باشند و در این جلسات هیچ امیدی بر سازش و توافق آن ها وجود نداشته باشد؛ در این صورت با تایید مشاوران دادگاه امکان درخواست برای گواهی عدم امکان سازش وجود دارد.
نحوه دریافت گواهی عدم امکان سازش
حال که به پاسخ مناسبی برای سوال گواهی عدم امکان سازش چیست رسیده اید، وقت آن است که در ارتباط با مراحل اخذ آن آگاه شوید. دریافت گواهی عدم امکان سازش از طریق ثبت دادخواست طلاق در یکی از دفاتر خدمات قضایی صورت میگیرد؛ پس از ثبت دادخواست متقاضی باید به سامانه تصمیم طلاق رجوع کند و جهت گرفتن نوبت از این سامانه اقدام نماید.
در مرحله بعدی پرونده به یکی از سازمان ها و مراکز مشاوره خانواده ارجاع داده می شود تا وضعیت زوجین، مشکلات خانوادگی و… از تمام زوایا بازبینی و در جهت حل آن اقدام شود. در صورتی که مشاور پس از بررسی های کامل و عدم حصول نتیجه در جریان جلسات مشاوره به این علم رسید که امکان سازش، آشتی و توافقی برای ادامه زندگی مشترک وجود ندارد، یک گواهی مبنی بر عدم امکان توافق زوجین صادر میکند. در مراحل نهایی زوجین میتوانند با ارائه این گواهی به دفاتر خدمات قضایی، دادخواست خود را برای دریافت گواهی عدم سازش ثبت کنند و در نهایت پس از صدور گواهی اقدام به آخرین مرحله یعنی طلاق نمایند.
اعتبار گواهی عدم امکان سازش چقدر است؟
مدت زمان اعتبار گواهی عدم امکان سازش تنها سه ماه از زمان ابلاغ است؛ این بدین معنا است که چنانچه زوجین در طول این سه ماه جهت ارائه گواهی به دفتر ثبت طلاق مراجعه نکنند، اعتبار گواهی از بین خواهد رفت.
روش صحیح ارائه گواهی عدم امکان سازش اینطور است که برای انجام این اقدامات ابتدا باید به دفتر طلاق مراجعه کنید. مراجعه به دفترخانه بر عهده کسی است که گواهی به نفع او صادر شده باشد؛ به عبارتی کسی که در دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش را ارسال کرده است، باید در مدت سه ماهه ای برای وی در نظر گرفته شده است نسبت به ارائه گواهی اهتمام ورزد.
لازم به ذکر است که چنانچه گواهی از جهت طلاق توافقی صادر شده باشد، هر دو طرف یعنی چه زوج باشد و چه زوجه میتواند نسبت به ارائه گواهی اقدام نماید.
نکته نهایی در این باره چنین است که اگر گواهی عدم امکان سازش ظرف مدت سه ماه به دفترخانه تسلیم نشود، متقاضی باید مجددا به دادگاه مراجعه کند تا دوباره گواهی برای وی صادر گردد.
نمونه گواهی عدم امکان سازش
برای درک و نفهمیدم بهتر و پاسخی مناسب به سوال گواهی عدم امکان سازش چیست در این بخش یک نمونه کامل از این گواهی را آورده ایم تا شما ملموس تر به این مهم اشراف داشته باشید.
بسمه تعالی
كلاسه پرونده …… شماره دادنامه : ………….
به تاريخ …… در وقت فوق العاده شعبه …. دادگاه عمومی …….. به تصدی امضا کننده زیر ایجاد و تشکیل شده است.
زوجين به نام های آقای …. دارای شماره شناسنامه ………..صادره از ………. و خانم …….. دارای شناسنامه شماره … صادره از ……. تقاضای خود را مبنی بر عدم امكان سازش به حضور دادگاه تقديم داشته اند، دادگاه محترم زوجين را دعوت به سازش و ادامه زندگی مشترک زناشوئی نموده، ولی با توجه به اين كه مساعی و اهتمام دادگاه، برای حصول سازش و صلح موثر واقع نگرديد؛ به استناد ماده واحده مصوب مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز، مستندا به آيين نامه اجرايي مصوب قوه قضاييه، با اعلام ختم دادرسی به شرح ذيل، مبادرت به صدور گواهی عدم امكان سازش می گردد.
در ارتباط با توافق زوجين به اسامی فوق و نيز با توجه به نظريه داوران رسمی، مبنی بر عدم امكان سازش زوجين اجازه داده می شود تا با مراجعه به يکی از دفاتر طلاق، به شرح توافق اقدام به طلاق از نوع …. نمايند.
موارد توافق شده به شرح زير هستند :
- شرایط مهریه ……..
- میزان نفقه ایام عده ……..
- وضعیت حضانت فرزندان ……..
- روش ملاقات فرزندان ……..
- وضعیت زوجه از نظر محل زندگی ……….
- هزینه حضانت ……..
- حق الزحمه ……..
- جهیزیه ……..
- نفقه های به تعویق افتاده ….
- سایر حقوق ……..
رئيس شعبه ……. دادگاه عمومي ……….. امضا
تکلیف مهریه در گواهی عدم سازش
در بخش های قبل به سوال گواهی عدم امکان سازش چیست به طور کامل پاسخ دادیم؛ اکنون فرصت آن است تا بررسی کنیم که بعد از صدور گواهی تکلیف مهریه زوجه چه خواهد شد؟
همانطور که گفتیم برای دریافت گواهی عدم امکان سازش درخواست به صورت طلاق توافقی و یا بنا به درخواست زوج انجام شده است؛ لذا تمامی حقوق مادی زن مانند مهریه، نفقه، جهیزیه و تمام حقوق معنوی وی مانند حضانت فرزندان و … بررسی و لحاظ خواهد شد.
در خصوص مهریه چنانچه مرد متقاضی طلاق باشد، مکلف به پرداخت مهریه خواهد بود. در این صورت مرد با پرداخت تمام و کمال مهریه میتواند فرایند طلاق را پیش ببرد و یا زن در طی فرایند طلاق از دریافت مهریه مرد را معاف کند و رضایت به طلاق دهد و در حالت آخر مرد میتواند درخواست اعسار داده و اذعان کند که توانایی مالی پرداخت مهریه را ندارد تا در آخر دادگاه برای شرایط پیش رو تصمیم بگیرد.
در ارتباط به شرایط مهریه در طلاق توافقی هم همان طور که از نامش پیدا است، بر روی شرایط پرداخت مهریه یا عدم پرداخت آن توافقات بین زوجین صورت می گیرد و خللی در روند پرونده ایجاد نمیشود.
در پایان
در پاسخ به سوال گواهی عدم امکان سازش چیست گفتیم که این گواهی یک سند رسمی از سمت دادگاه است که در واقع همچون مهر تاییدی پس از جلسات مشاوره دادگاه بر عدم امکان صلح و سازش میان زوجین است. همان طور که گفتیم این گواهی تنها سه ماه اعتبار دارد و کسی که گواهی به نفع آن صادر شده است یعنی زوج و یا در موارد طلاق توافقی هر دو طرف ازدواج باید به دفترخانه مراجعه و درخواست طلاق نهایی را مطرح کند؛ با این تفاسیر امکان صدور گواهی عدم امکان سازش مستقیما به نفع زوجه وجود ندارد و در صورت تقاضا زوجه برای طلاق، حکم طلاق برای وی صادر میشود. در نهایت لازم به ذکر است که تمام حقوق مادی و معنوی زوجه در طی این فرایند در نظر گرفته خواهد شد.
سوالات متداول
تفاوت گواهی عدم سازش و حکم طلاق چیست؟
گواهی عدم امکان سازش با اراده مرد و یا در صورت طلاق توافقی صادر می گردد؛ اما درخواست طلاق به خواست زن و با احراز شرایط صادر می شود.
اعتبار گواهی عدم امکان سازش تنها 3 ماه است؛ در حالی که در حکم طلاق 6 ماه فرصت فرجام خواهی وجود دارد.
در هنگام صدور حکم طلاق دادگاه مستقیما وارد عمل شده و زوج را مجبور به طلاق می کند؛ اما در ضمن صدور گواهی عدم امکان سازش دادگاه وارد ماهیت دعوا و علت و چرایی آن نمی شود و فقط تصمیم طلاق را پس از طی کردن مراحل تایید می کند.
اگر زوجین بعد از صدور گواهی عدم سازش با یک دیگر برای سازش مجدد توافق کنند چه اتفاقی می افتد؟
اعتبار گواهی سازش از بین خواهد رفت و اگر زوجین یا زوج مجددا تصمیم به طلاق بگیرد باید دوباره تمام مسیر را طی کند تا بتواند گواهی عدم امکان سازش را اخذ کند.
مراحل بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش چگونه است؟
پس از دریافت گواهی عدم سازش می توانید به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه کرده تا در آنجا صیغه طلاق جاری شود.
اعتراض به گواهی عدم امکان سازش چگونه است؟
امکان اعتراض به گواهی عدم امکان سازش از طریق دادگاه تجدید نظر وجود ندارد؛ لذا برای ثبت اعتراض باید از طریق دیوان عالی کشور اعتراض خود را طرح کنید.
امکان دریافت گواهی عدم امکان سازش به صورت غیابی هم وجود دارد؟
اگر زوجین تمایلی به حضور در مراحل اخذ گواهی نداشته باشند، وکیل آن ها ملزم به حضور خواهد بود.