چگونه از خطرات وکالت کاری جلوگیری کنیم؟

چگونه از خطرات وکالت کاری جلوگیری کنیم؟

همه افراد ممکن است قصد انجام عملی را داشته باشند که اطلاعات کافی از آن نداشته یا نتوانند خودشان آن کار را انجام دهند، در این شرایط می توانند از وکالت کاری استفاده کنند. در این نوع قرارداد، موکل با دادن اختیاراتی مشخص و تعیین کردن دقیق موضوع، وکالت آن کار را به یک فرد امین می سپارد. برای جلوگیری از بروز خطرات وکالت کاری مانند بلاعزل بودن، دادن حق توکیل، داشتن اختیارات بیش از اندازه وکیل و… می توانید قبل از دادن وکالت، با بهترین وکیل در مشهد مشورت کنید.

وکالت کاری چیست؟

قبل از اینکه بخواهیم به وکالت کاری بپردازیم نیاز است موضوعاتی در این حوزه را بیشتر باز کنیم:

  • وکالت به قراردی بین دو فرد می گویند که در آن شخصی به دیگری توانایی انجام کاری به جای خودش را می دهد.
  • کسی که شخصی را نایب خود می کند موکل و فرد انتخاب شده وکیل نام دارد.
  • وکالت به دو نوع مدنی و قضایی تقسیم می شود. در وکالت قضایی، شخص باید وکیل پایه یک دادگستری و دارای پروانه وکالت باشد اما در نوع مدنی می تواند هر شخصی را به عنوان وکیل خود انتخاب کرد.
  • وکالت می تواند به طور رسمی در دفاتر اسناد رسمی ثبت و امضا شود تا کاملا قانونی باشد یا به صورت دستنویس روی یک کاغذ نوشته شود.

حال اگر بخواهیم وکالت کاری را تعریف کنیم به قراردادی می گویند می تواند به صورت دستنویس، شفاهی یا ثبت شده در دفتر اسناد رسمی باشد که در آن موکل حق انجام یکسری از کارها را به وکیل خود که می تواند هر شخصی باشد، می دهد. این وکالت باید با تایید هر دو طرف صورت بگیرد و هر کدام از دو شخص در صورت ناراضی بودن، می توانند آن را باطل کنند. همچنین با توجه به اینکه این عمل نوعی وکالت است می تواند در قبال پرداخت هزینه یا به صورت مجانی صورت بگیرد.

خطرات وکالت کاری

به طور کلی وکالت دادن در هر کاری ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی برای شخص شود بنابراین باید در امضا قرارداد توجه کامل را داشته باشید. از جمله خطرات وکالت کاری و راه حل های آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • توانایی ها و مواردی که به فرد می سپرید را واضح در قرارداد شرح دهید تا در آینده به مشکل نخورید.
  • توجه داشته باشید در قرارداد عنوان وکالت تام یا مطلق به جای وکالت کاری نوشته نشده باشد.
  • اگر حساس هستید که کار سپرده شده به وکیل توسط خود فرد انجام شود و نتواند آن را به فرد دیگری سپرده شود، حق توکیل را از او بگیرید.
  • برای وکالت خود زمان مشخص کنید. مثلا اگر وکالت کاری مربوط به تعویض پلاک است بهتر است تایمی محدود برای این کار در نظر بگیرید تا وکیل سریع تر آن را انجام دهد.
  • موکل باید با دقت و چندین بار از روی قرارداد بخواند تا به اشتباه اختیاراتی اضافه تر به وکیل ندهد.
  • موکل باید دقت کند وکالت بلاعزل به وکیل ندهد، تا در صورتی که دید وکیل کار خود را به درستی انجام نمی دهد او را برکنار کند. ذکر عبارت “ضمن عقد خارج لازم شرط شد که…” در ابتدای وکالتنامه هنگام تنظیم آن، نشان دهنده وکالت نامه بلاعزل است.
  • دفترخانه و سردفتر باید به طور کامل قرارداد را برای دو طرف بخواند و موکل را به طور کامل از حقوقی که به وکیل می دهد آگاه سازد.
  • خواسته های خود را دقیق و با صراحت بیان کنید و توجه کنید که تمام آنها نوشته شوند.

انواع وکالت کاری

به طوری کلی وکالت کاری در دو نوع مطلق و مقید بسته می شود. از خطرات وکالت کاری مطلق می توان به این موضوع اشاره کرد که وکیل به طور کامل اختیار تمام امور اداری و مالی موکل را در دست دارد که ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در آینده شود بنابراین تا می توانید از این نوع قرارداد استفاده نکنید. در نوع مقید اختیارات وکیل به موارد ذکر شده در قرارداد خلاصه می شود.

وکالت کاری
نمونه وکالت کاری کامل

تنظیم قراردادکاری چگونه است؟

همانطور که گفته شد قرارداد کاری می تواند به صورت شفاهی یا دست نویس انجام شود، اما برای قانونی کردن و اطمینان بیشتر از آن بهتر است به صورت کتبی و طبق قوانین در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود. برای این کار اطلاعات و مدارک خاصی نیاز است که در ادامه هر کدام را بیشتر توضیح می دهیم:

1. اطلاعات کامل موکل و وکیل

مهم ترین بخش قرارداد، آوردن اطلاعات کامل وکیل و موکل مانند نام، نام خانوادگی، شماره ملی، نام پدر، شماره شناسنامه، تاریخ تولد، شماره تماس، آدرس و… است که به طور واضح دوطرف وکالت مشخص شوند.

2. بیان موضوع وکالت

مورد مهم دیگر در تنظیم قرارداد، نوشتن دقیق موضوع وکالت و مشخص کردن کامل خواسته های موکل از وکیل است. باید دقت کنید اگر موضوع وکالت قضایی باشد وکالت کاری کمکی به شما نمی کند و حتما باید وکالتنامه قضایی تنظیم شود.

3. اختیارات وکیل

بند دیگر در قرارداد مشخص کردن اختیارات وکیل به صورت کامل و موردی است. این توانایی ها باید به گونه ای باشد که شخص بتواند به کارها برسد و موکل نیز خیالش راحت باشد که امکان سواستفاده وجود ندارد.

4. حق توکیل

حق توکیل یعنی وکیل می تواند برای خود وکیلی انتخاب کرده و کارها را به او بسپارد. در صورتی که موکل راضی به انجام آن باشد باید در قرارداد ذکر شود که حق توکیل بلامانع است.

5. عزل وکیل

همانطور که گفته شد، قراداد کاری در صورت نخواستن یکی از طرفین می تواند به صورت یک طرفه فسخ شود مگر اینکه به صورت بلاعزل بسته شود. در این روش موکل حق عزل وکیل را از خود می گیرد که این موضوع یکی از مهم ترین خطرات وکالت کاری به شمار می آید.

پایان قرارداد کاری

  • همانطور که در بالاتر گفته شد، وکالت کاری در صورت بلاعزل نبودن، می تواند توسط وکیل یا موکل خاتمه پیدا کند.
  • در صورتی که یکی از دو طرف فوت کند یا دچار جنون شود نیز قرارداد فسخ می شود.
  • آخرین روش پایان وکالت، اتمام زمان قرارداد است که از ابتدا مشخص می شود.

کلام پایانی

وکالت کاری یکی از ساده ترین قرادادهای مدنی است که می توان میان دو نفر به صورت دستنویس یا حتی شفاهی بسته شود. در قرارداد کاری که در دو نوع مطلق و مقید وجود داد، وکیل اختیار بخشی از امور مالی و اداری فرد که در قرارداد ذکر شده است را در دست داشته و مدیریت می کند. برای جلوگیری از خطرات وکالت کاری متن وکالتنامه را چندبار و به صورت دقیق مطالعه کنید، همچنین به طور دقیق خواسته های خود و اختیارات وکیل را در قرارداد ثبت کنید. توجه کنید که در متن وکالت از بلاعزل بودن وکیل و توکیل آن جلوگیری کنید.

با اینکه وکیل امین فرد است و نباید به آن خیانت کند اما برای جلوگیری از هرگونه اتفاق و سواستفاده، سعی کنید قراردادی کامل، دقیق و بدون ابهام بنویسید، همچنین مراجعه به یک وکیل با تجربه و مطمئن از بروز هرگونه مشکل جلوگیری می کند. گروه حقوقی رامین پور عطا به عنوان بهترین وکیل پایه یک دادگستری مشهد، با همکاری 4 تا از مجرب ترین وکلای دادگستری ایران، گزینه ای امن و مطمئن برای حل مشکلات قضایی و کاری شما می باشد.

سوالات متداول

حدود اختیارات وکیل در وکالت کاری چیست؟

به طور کلی اختیارات وکیل به قراردادی که نوشته شده بر می گردد. اگر وکالت مطلق باشد تمام مسائل مالی و اداری موکل به دست وکیل است و در غیر این صورت تنها محدود به موارد نوشته شده در وکالت است.

در وکالت کاری چه مواردی باید ذکر شوند؟

برای جلوگیری از خطرات وکالت کاری باید اطلاعات دقیق موکل و وکیل، اختیارات وکیل، موضوع وکالت، داشتن یا نداشتن حق توکیل و عدم بلاعزل بودن آن ذکر شود.

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا