طلاق بائن چیست؟

طلاق بائن چیست

طلاق بائن چیست؟ به طلاقی که امکان بازگشت در آن وجود ندارد بائن گفته می شود. در طلاق بائن برخلاف طلاق رجعی، زن و مرد به یکدیگر نامحرم شده و در صورت پشیمان شدن، امکان رجوع وجود ندارد؛ بلکه باید مجدد بین آنها صیغه عقد خوانده شود. در مسائل پیچیده مربوط به طلاق، کمک گرفتن از وکیل خانواده در مشهد یا شهرهای دیگر، باعث می شود به حق و حقوق قانونی خود دست یابید.

آثار طلاق بائن

آثار طلاق بائن

آثار طلاق بائن چیست؟ طلاق بائن به طلاقی گفته می شود که مرد حق رجوع به همسر خود را ندارد و به محض وقوع آن، آثار زیر رخ می دهد:

  • قطع رابطه زناشویی: مهم ترین اثر طلاق بائن، قطع کامل رابطه زناشویی است و زن و مرد به همدیگر نامحرم می شوند.
  • شروع عده: زن پس از طلاق بائن، باید عده نگه دارد و در مدت زمان عده نمی تواند ازدواج کند.

انواع طلاق بائن

طلاق بائن انواع مختلفی دارد که در ماده 1145 قانون مدنی به آنها اشاره شده است. انواع طلاق بائن به شرح زیر می باشد:

طلاق غیر مدخوله

اگر زن و مردی قصد طلاق داشته باشند و بین آنها رابطه زناشویی کامل انجام نشده باشد، طلاق آنها از نوع بائن محسوب می شود. در این صورت، امکان رجوع مرد به زن وجود نخواهد داشت.

طلاق زن یائسه

برای زن یائسه طلاق بائن چیست؟ منظور از یائسه زنی است که عادت ماهیانه نمی شود. در این صورت اگر زن در زمان یائسگی اقدام به طلاق گرفتن کند، طلاق از نوع بائن خواهد بود.

طلاق خلع

 به طلاقی که زن از مرد کراهت دارد، طلاق خلع گفته می شود. این نوع جدایی از نوع بائن است و زن باید با پرداخت مبلغی به مرد، او را به طلاق راضی کند. به این موضوع در ماده 1146 قانون مدنی اشاره شده است:”طلاق خلع آن است که زن به واسطه ی کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از این که مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.”

طلاق مبارات

مبارات در طلاق بائن چیست؟ مبارات به معنای تنفر دو طرفه و بیزار شدن از یکدیگر است. جدایی زن و مردی که از هم نفرت دارند، طلاق مبارات نامیده می شود و در دسته طلاق بائن قرار می گیرد.

سه طلاقه کردن

در صورتی که زن و مرد سه بار از هم طلاق بگیرند و دوباره ازدواج کرده یا در عده طلاق رجوع کنند، برای بار سوم طلاقشان بائن می باشد. در این مورد، اهمیتی ندارد که وصلت ها در نتیجه رجوع یا نکاح جدید انجام شده باشد. اگر زن و مرد بعد از سه بار طلاق، قصد ازدواج با هم را داشته باشند، باید ابتدا زن با مرد دیگری ازدواج کند و پس از فوت شوهرش یا طلاق گرفتن از او، با همسر اولش ازدواج کند.

تفاوت طلاق بائن با طلاق رجعی

تفاوت طلاق بائن با طلاق رجعی چیست؟ موارد زیر، تفاوت های این دو روش جدایی هستند:

  • در طلاق رجعی، این امکان وجود دارد که مرد در صورت پشیمانی، در مدت زمان عده، به همسر خود بازگردد و بدون خواندن صیغه زندگی مشترک را از سر بگیرد. اما در طلاق بائن، امکان بازگشت بدون صیغه عقد امکان پذیر نیست.
  • در طلاق رجعی، زن باید حتما عده نگه دارد؛ اما ممکن است در طلاق بائن، نگه داشتن عده لازم نباشد.
  • در مدت عده طلاق رجعی، زن همچنان همسر مرد محسوب می شود ولی در طلاق بائن این گونه نیست.
  • در مدت زمان عده طلاق رجعی، زن می تواند در خانه مرد زندگی کند؛ اما پس از وقوع طلاق بائن، زوجه باید از خانه زوج خارج شود.
  • در مدت زمان عده طلاق رجعی، زن می تواند نفقه دریافت کند اما در طلاق بائن، نفقه به زن تعلق نمی گیرد.
  • در طلاق رجعی، در صورت فوت یکی از زوجین، ارث به طرف دیگر تعلق می گیرد؛ ولی در طلاق بائن، زن و مرد از یکدیگر ارث نمی برند.

قوانین طلاق بائن

قوانین طلاق بائن چیست؟ برای این که طلاق از نوع بائن انجام شود، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

  • زن و مرد باید دارای اهلیت، اختیار، عقل و بلوغ باشند.
  • صیغه طلاق نباید در دوران عادت ماهیانه زن جاری شود.
  • اگر طلاق از نوع خلعی یا مبارات باشد، زن باید مبلغی که کمتر از مهریه، برابر یا بیشتر از آن است را به مرد بپردازد تا او را راضی به طلاق کند.

رجوع از بذل در طلاق بائن

طلاق خلع، نوعی از طلاق بائن است که زن مبلغی تحت عنوان فدیه به شوهر خود پرداخت می کند تا او را راضی به جدایی نماید. در این نوع طلاق، امکان رجوع مرد به زن وجود ندارد؛ اما اگر زن به فدیه ای که به همسرش پرداخته است، رجوع کند و آن را پس بگیرد، مرد در صورت تمایل می تواند به او بازگردد. رجوع به بذل باید دارای شرایط زیر باشد:

  • زوجه در ایام عده به فدیه رجوع کند.
  • زوج در ایام عده از رجوع زن به فدیه اطلاع پیدا کند

عده در طلاق بائن چقدر است؟

مدت عده در طلاق بائن به وضعیت زناشویی زن بستگی دارد که به شرح زیر می باشد:

  • زنی که طلاق گرفته باکره باشد و رابطه جنسی با همسر سابق خود نداشته باشد، نیازی به رعایت عده ندارد و می تواند بلافاصله با فرد دیگری ازدواج کند.
  • زنی که رابطه زناشویی داشته و باکره نباشد، باید بعد از طلاق، مدت مشخصی را به عنوان عده رعایت کند؛ این زمان معمولا سه طهر (سه بار پاک شدن از عادت ماهیانه) یا همان سه ماه و ده روز است.

مهریه در طلاق بائن

وضعیت مهریه در طلاق بائن چیست؟ ماده 1082 قانون مدنی بیان می کند که”به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.” اگر زن مهریه خود را پیش از تصمیم به جدایی دریافت نکرده باشد، هنگام طلاق، دو حالت وجود دارد:

  • مهریه در طلاق بائن قبل از نزدیکی: اگر زن و شوهر قبل از اینکه رابطه زناشویی برقرار کنند از هم جدا شوند و زن، باکره باشد، نیمی از مهریه به او تعلق می گیرد.
  • مهریه در طلاق بائن بعد از نزدیکی: اگر زن و شوهر قبل از جدایی، رابطه زناشویی کامل داشته باشند، زن حق دارد تمام مهریه را از شوهرش بگیرد.

طلاق توافقی بائن است یا رجعی؟

طلاق توافقی بائن است یا رجعی؟ در این خصوص، دو دیدگاه وجود دارد:

  1. برخی معتقدند که زوجین با اراده کامل و توافق یکدیگر تصمیم به جدایی گرفته اند؛ پس طلاق توافقی از نوع بائن محسوب می شود. به عبارت دیگر، پس از جاری شدن صیغه طلاق، امکان رجوع و بازگشت به زندگی مشترک وجود ندارد.
  2. عده ای دیگر بر این باورند که طلاق توافقی لزوما به معنای عدم علاقه زوجین به یکدیگر نیست. ممکن است زوجین علی رغم علاقه متقابل، به دلایل مختلفی تصمیم به جدایی بگیرند. بنابراین، طلاق توافقی را نمی توان به طور قطع بائن دانست و امکان رجوع در آن وجود دارد.

طلاق با داشتن وکالت طلاق زن، رجعی است یا بائن؟

طلاق با داشتن وکالت طلاق زن، رجعی است یا بائن

وکالت در طلاق به معنای اختیار دادن مرد به زن برای طلاق گرفتن است که در قالب یک سند رسمی (وکالتنامه) صادر می شود. زمانی که زن وکالت در طلاق داشته باشد، می تواند بدون نیاز به اجازه شوهر جدا شود. طلاق ناشی از وکالت به دلیل حفظ حق انتخاب زن، طلاق بائن محسوب می شود؛ بدین معنا که پس از انجام طلاق، امکان رجوع مرد وجود ندارد و جدایی زوجین قطعی خواهد بود.

جمع بندی؛ طلاق بائن چیست؟

طلاق بائن چیست؟ طلاق بائن به این معنا است که با انجام آن، زن و مرد به طور کامل از یکدیگر جدا می شوند و برای از سرگیری زندگی مشترک، نیاز به عقد مجدد دارند. جدایی قبل از نزدیکی، در صورت یائسه بودن زن، خلع و مبارات و سه طلاقه کردن در دسته طلاق بائن قرار می گیرند. مهم ترین تفاوت طلاق بائن با طلاق رجعی این است که در طلاق رجعی، مرد در مدت عده می تواند به همسر خود رجوع کند، اما در طلاق بائن این امکان وجود ندارد. با توجه به پیچیدگی مسائل حقوقی، بهتر است برای طلاق از وکیل کمک بگیرید. وکیل رامین پورعطا، سابقه درخشانی در زمینه پرونده های خانواده دارد و می تواند پروسه طلاق را به خوبی پیش ببرد.

سوالات متداول در مورد طلاق بائن

عده طلاق بائن چقدر است؟

مدت زمان عده طلاق بائن، 3 ماه و 10 روز است.

بعد از طلاق بائن زن می تواند ازدواج کند؟

پس از طلاق بائن، اگر زن یائسه یا باکره باشد، می تواند ازدواج کند؛ اما در سایر موارد، باید برای ازدواج تا پایان مدت عده صبر کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا