برای اجاره دادن منزل چه مدارکی لازم است؟ {مدارک لازم برای تنظیم سند}

برای اجاره دادن منزل چه مدارکی لازم است

برای اجاره دادن منزل چه مدارکی لازم است؟ مدارک هویتی مالک و مستاجر، سند مالکیت و بنچاق ملک اجاره داده شده اصلی ترین مدارکی هستند که در زمان تنظیم قرارداد اجاره نامه باید ارائه شوند. صرف نظر از مدارک لازم جهت تنظیم سند اجاره نامه باید نسبت به شرایطی چون شکل قرارداد، گرفتن حق انتقال مورد اجاره از سوی مستاجر، ضمانت اجرایی جهت عدم تعویق پرداخت اجاره بها و وجه التزام روز شمار جهت تاخیر در تخلیه نیز آگاهی کامل داشت.

اگر با قوانین و ضوابط تعریف شده در حوزه اجاره منزل آشنا نیستید و مشکل حقوقی دارید، با مراجعه به بهترین وکیل ملکی در مشهد، تهران و یا شهر محل سکونت خود می توانید در کنار وکیلی مجرب پرونده دعاوی ملکی خود را حل کنید.

برای اجاره دادن منزل چه مدارکی لازم است؟

پیش از پاسخ به این سوال توضیح مختصری درباره انواع تنظیم سند اجاره نامه ارائه می دهیم.

سند اجاره نامه می تواند به صورت محضری، در دفاتر املاک و یا به صورت دستی تنظیم شود. اجاره نامه تنظیم شده در دفاتر املاک نیز خود شامل دو نوع “دارای کد رهگیری” و “بدون کد رهگیری” است.

  • اجاره نامه محضری: معتبرترین نوع اجاره نامه هاست و به جهت رسمی بودن، برای اعمال قوانینی چون قانون خلع ید قابل مراجعه به اجرای احکام است.
  • اجاره نامه دفاتر املاک: شامل تنظیم اجاره نامه در فرم های ویژه تصویب شده اتحادیه املاک
  • اجاره نامه دارای کد رهگیری: دریافت کد از طریق ثبت معامله اجاره منزل در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور
  • اجاره نامه دستی: یعنی ثبت و تایید اطلاعاتی چون مشخصات کامل مستاجر و موجر، مدت اجاره، مال الاجاره و… در یک برگه A4 ، امضا آن توسط مالک و مستاجر و دو شاهد. این اجاره نامه همان اعتبار اجاره نامه تنظیم شده در دفاتر املاک را دارد.

مدارک لازم برای تنظیم سند اجاره نامه در هر یک از موارد ذکر شده عبارت است از:

  • اصل کارت ملی موجر و مستاجر
  • اصل شناسنامه هر یک از دو طرف
  • اصل بنچاق ملکی که اجاره داده شده است
  • اصل سند مالکیت ملکی که اجاره داده شده است
  • استعلام از اداره ثبت (در صورتی که مدت اجاره ملک مورد نظر بیش از 3 سال باشد.)

برای اجاره دادن منزل این موارد را حتما در نظر بگیرید

برای اجاره دادن منزل این موارد را حتما در نظر بگیرید

برای اجاره دادن یک ملک مسکونی، علاوه بر داشتن اطلاعات درباره مدارک لازم، شناخت شرایط انجام این کار هم بخشی از روند انجام این مهم محسوب می شود. مهم ترین شرایطی که در این پروسه باید به آنها توجه داشت عبارت است از:

شکل قرارداد

  • قرارداد باید در دو نسخه تنظیم شود؛ یک نسخه برای موجر و دیگری برای مستاجر
  • قرارداد باید حتما به صورت کتبی تنظیم شود؛ در غیر اینصورت در مواردی چون تخلیه ملک مالک با مشکل مواجه می شود و چه بسا وی مجبور شود مسیری بی فایده را برای دریافت حکم تخلیه طی کند.
  • قرارداد اجاره نامه باید توسط هر دو طرف معامله (مالک و مستاجر) امضا شود.
  • تمام صفحات قرارداد باید توسط دو شاهد امضا شود.
  • ضروری است جزئیات دقیقی از “مدت و مورد اجاره” به صراحت در اجاره نامه ذکر شود. بیان جملاتی چون “ملکی با فلان مشخصات اجاره داده شد” و یا “یکی از املاک موجر به مستاجر اجاره داده شد” می تواند قرارداد را باطل کند.

دریافت اذن موجر برای هرگونه تغییر و تعمیر مورد اجاره

گاها مشاهده می شود که مستاجر بدون دریافت اجازه از سوی موجر اقدام به تعمیر و یا تغییر ملک می کند و هزینه آن را از اجاره بها کسر می نماید. در این شرایط اگر در زمان تنظیم سند اجاره نامه هرگونه تغییر و تعمیر مورد اجاره شده تنها در شرایط اجازه کتبی از سوی موجر تعریف شده باشد، مالک هیچ مسئولیتی در قبال پرداخت هزینه ها نخواهد داشت. با افزودن چنین بندی در سند اجاره نامه می توان از بروز این مساله جلوگیری کرد.

سلب شدن حق انتقال مورد اجاره از مستاجر

تنها در این شرایط موجر می تواند معامله ملک اجاره داده شده از سوی مستاجر  را باطل کند. برای ضمانت اجرایی عدم انتقال می توان از شرط تملیک ودیعه به موجر استفاده کرد. یعنی در صورت انتقال ملک اجاره داده شده از سوی مستاجر، نصف یا کل ودیعه در مالکیت موجر در می آید.

ضمانت اجرایی جهت عدم تعویق پرداخت اجاره بها

برای ضمانت اجرایی پرداخت به موقع اجاره بها توسط مستاجر می توان در زمان تنظیم قرارداد اجاره نامه در مفاد آن این بندها را اضافه کرد:

  • در صورت تاخیر یک ماهه در پرداخت اجاره بها از سوی مستاجر، مبلغی معادل تمام اجاره بهایی که وی باید در کل مدت زمان اجاره ارائه دهد، از ودیعه مستاجر به موجر تملیک می شود.
  • در صورت هر روز تاخیر در پرداخت اجاره بها مستاجر باید مبلغی معادل n تومان را به عنوان وجه التزام به مالک دهد.

وجه التزام روز شمار جهت تاخیر در تخلیه

در تنظیم قرارداد اجاره نامه برای مورد “تاخیر در تخلیه ملک ” می توان از وجه التزام روز شمار استفاده کرد؛ به این معنا که در قرارداد قید شود که بابت هر روز تاخیر در تخلیه ملک، مبلغ فلان تومان از ودیعه مستاجر به مالک تملیک می شود. در متن اجاره نامه باید ذکر شود:

“مبلغ وجه التزام نافی حق موجر در مطالبه اجرت المثل نیست. چنانچه مبلغ ودیعه جهت دریافت وجه التزام کافی نباشد، این مبلغ از طریق طرح دعوا قابل وصول است.”

در پایان

برای اجاره دادن منزل چه مدارکی لازم است؟ صرف نظر از اینکه قرارداد اجاره نامه به صورت محضری تنظیم می شود یا در دفاتر املاک و یا به صورت دستی، مدارکی یکسان برای هر یک از این قراردادها تعریف می شود. مدارک هویتی مالک و مستاجر (کارت ملی و شناسنامه) به همراه بنچاق و سند مالکیت ملک اجاره داده شده اصلی ترین اسناد برای تنظیم یک قرارداد اجاره نامه هستند. به عنوان مالک و یا مستاجر بهتر است درباره قوانین و شرایط عقد این قرارداد اطلاعات کافی داشته باشید تا در صورت بروز مشکلات احتمالی بتوانید از حق خود دفاع کنید. مواردی از قبیل نحوه تنظیم شکل کلی قرارداد، شرایط تعریف شده در زمان تاخیر در پرداخت اجاره بها و سایر موارد ذکر شده در این مطلب.

در صورت داشتن هرگونه مشکل حقوقی در این زمینه می توانید با گروه وکلای رامین پورعطا تماس بگیرید.

سوال متداول

مدارک لازم برای ثبت قرارداد اجاره در املاک چیست؟

اصل کارت ملی و شناسنامه هر یک از دو طرف به همراه اصل سند مالکیت و بنچاق ملک مورد اجاره

آیا می توان در قرارداد اجاره ملک مدت را تعیین نکرد؟

خیر. اگر در قرارداد اجاره مدت تعیین نشده باشد اجاره باطل است. به طور معمول یک سال برای مدت اجاره در نظر گرفته می شود. شروع این مدت بر اساس توافقی است که بین موجر و مستاجر صورت می گیرد.

در اجاره دادن منزل قرارداد رسمی بهتر است یا  قرارداد عادی؟

قرارداد رسمی در دفاتر اسناد رسمی ثبت می شود. اما قرارداد عادی شامل مواردی است که بر روی کاغذ و بدون مراجعه به دفاتر ثبت اسناد رسمی ثبت می گردد. اجاره نامه رسمی اعتبار و قدرت اجرایی بالاتری از نوع عادی دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا