نحوه اثبات جرم ورود به عنف در دادگاه با ارائه اسنادی چون شهادت دو شاهد مرد، اقرار مرتکب و علم قاضی است. گواهی پزشکی قانونی، گزارش ضابطان قضایی یا پلیس، فیلم یا تصاویر ضبط شده از محل وقوع جرم و یا شواهدی دال بر شکستن در و پنجره یا آثار ضرب و جرح در قربانی هم مدارکی دیگر بر اثبات این جرم هستند. با ارجاع پرونده به دادگاه، قاضی با استناد به مدارک موجود قرار مجرمیت متهم یا تبرئه او را صادر می کند. قطعا بهترین وکیل کیفری در مشهد، تهران یا شهر محل سکونت تان می تواند نتیجه رضایت بخش این پرونده را تضمین کند.
- 1 جرم ورود به عنف چیست؟
- 2 نحوه اثبات جرم ورود به عنف
- 3 آیا اثبات ورود به عنف با سوگند امکان پذیر است؟
- 4 3 عنصر مهم برای اثبات جرم ورود غیر قانونی به حریم شخصی
- 5 مراحل اثبات جرم ورود به عنف
- 6 تنظیم شکوائیه و نحوه رسیدگی به جرم ورود به عنف
- 7 رضایت شاکی و تاثیر آن بر مراحل اثبات جرم ورود به عنف
- 8 مجازات جرم ورود به عنف
- 9 شرایط ملغی شدن جرم ورود غیر قانونی به ملک دیگران
- 10 در پایان، اثبات جرم ورود غیر قانونی به حریم غیر
- 11 سوال متداول
جرم ورود به عنف چیست؟
ورود به عنف در بیانی ساده وارد شدن به حریم شخصی دیگران بدون مجوز قانونی و رضایت صاحب ملک، با توسل به زور، تهدید، ضرب و جرح و رفتارهای خشونت آمیز است. در قانون مجازات اسلامی این عمل هتک حرمت منزل یا ملک و اقدامی مجرمانه شناخته می شود؛ حتی اگر فرد در زمان اتفاق این عمل در محل حاضر نباشد.
نحوه اثبات جرم ورود به عنف
در پرونده های کیفری مرتبط با این موضوع، اثبات ادعای شاکی از طریق ارائه ادله به روش های مختلف انجام می شود. هر یک از این روش ها احکام مخصوص خود را دارند و ممکن است در دعاوی خاص مورد استفاده قرار گیرند. از مهم ترین ادله ها جهت اثبات این جرم می توان موارد زیر را نام برد:
- شهادت شهود
- بدون شاهد (علم قاضی و اقرار متهم)
- ارائه مستندات (گواهی پزشکی، فیلم یا تصویر، نظریه های کارشناسی)
اثبات ورود به منزل با شهادت شهود
شهادت شهود یکی از مهم ترین ادله ای است که در دادگاه برای اثبات دعوی ورود به عنف به آن استناد می شود. شهادت به این مفهوم است که شخص یا اشخاصی که در در زمان وقوع جرم در محل حضور داشته اند، در دادگاه و نزد مقام قضایی حاضر شوند و مشاهدات خود را بیان کنند. برای اثبات این جرم حضور دو شاهد مرد در دادگاه الزامی است.
در این روش، شاکی می تواند با استناد به شهادت شهود شکواییه خود را تنظیم کند و در زمان رسیدگی به پرونده با شهود خود در دادگاه حاضر شود. دادگاه هم با استماع شهادت شاهدین، در صورتی که شرایط “شهادت شرعی” را داشته باشند، حکم مجازات فرد مجرم را صادر می کند. در شرایطی که تعداد شاهدین کافی نباشد و یا شهود زن باشند، پذیرش شهادت منوط به نظر قاضی خواهد بود.
شهادت شهود برای اثبات جرم ذکر شده از شرایط خاصی برخوردار است که از جمله آنها می توان موارد زیر را اشاره کرد:
- شاهد یا شاهدین بالغ، عادل و عاقل باشند.
- اشتغال به تکدی و یا ولگردی نداشته باشند.
- خصومت شخصی بین طرفین دعوا نباشد.
- شهادت شاهدین نفعی برای آنها نداشته باشد.
اثبات ورود به عنف بدون شاهد
نحوه اثبات جرم ورود به عنف فقط به ارائه ادله شاهد منتهی نمی شود. در شرایطی که در زمان اتفاق جرم ورود به عنف شاهدی در محل حضور نداشته باشد، رسیدگی به پرونده و اجرای مجازات آن بر اساس دو ادله مهم “اقرار متهم و علم قاضی” انجام می شود.
علم قاضی
یکی از ادله های اثبات دعوی ورود به عنف علم قاضی است. در این روش قاضی بر اساس مدارک و اسناد ارائه شده مرتبط با پرونده (فیلم دوربین های مدار بسته، شهادت شهود و …) و تکیه بر دانش خود در مورد ارتکاب جرم ورود به عنف به یقین می رسد. در این روش هر سند و مدرکی که نشانه ای بر وقوع جرم توسط مرتکب باشد می تواند علم قاضی و اثبات جرم ورود غیر قانونی به حریم شخصی دیگران را حصول کند.
- اگر فیلم دوربین های مدار بسته ورود به عنف را توسط مرتکب تایید کند و قاضی با بررسی مدارک ارائه شده به ارتکاب جرم توسط متهم اطمینان پیدا کند، حکم مجازات وی را صادر می کند.
- شهادت شهودی که در خصوص پرونده داده شده، اما شرایط “شهادت شرعی” را ندارد، هم می تواند قاضی را به یقین برساند تا حکم خود را صادر کند.
- گزارش ضابطان قضایی پرونده و یا پلیس هم یکی دیگر از ادله هایی است که قاضی با استناد به آنها می تواند در ارتکاب جرم و صدور حکم مجازات مرتکب مورد استفاده قرار دهد.
اقرار متهم
در شرایطی که پرونده کیفری مورد بحث بدون شاهد باشد اقرار متهم هم می تواند ادله ای برای اثبات جرم و صدور حکم نهایی آن معرفی شود. اقرار به این معناست که شخص مرتکب جرم، در حضور دادگاه و قاضی پرونده اعتراف به ارتکاب جرم ورد به عنف کند. مطابق با قانون مجازت اسلامی نحوه اثبات جرم ورود به عنف از طریق این روش مستلزم داشتن 4 شرط زیر است:
- فرد خاطی اقرار کند که “یک مرتبه” جرم مورد بحث را مرتکب شده است.
- فرد مرتکب در حین اقرار به جرم خود بالغ، مختار و قاصد و در سلامت عقلانی کامل باشد.
- زود و اجباری بر وی وارد نشده باشد.
- اقرار باید به لفظ و به صورت صریح و بدون ابهام بیان شود.
اثبات ورود غیر قانونی به حریم شخصی با ارائه مستندات
صرفنظر از روش های ذکر شده، ادله و اسناد مختلف دیگری نیز جهت اثبات جرم ورود به عنف از سوی دادگاه پذیرفته می شود. این مستندات می تواند یکی از موارد زیر باشد:
- گواهی پزشکی قانونی: موجود بودن شواهد فیزیکی مانند آثار جراحت در صورت یا علائم آسیب دیدگی در فرد قربانی یا مشاهده آثار شکستگی او.
- فیلم یا تصویر: ارائه مدارکی چون فیلم دوربین مداربسته و تصاویر ضبط شده در دادگاه جهت اثبات جرم
- نظریه های کارشناسانه: بررسی صحنه جرم و مستندات حاصل از آن در مورد نحوه وقوع ورود به عنف (مشاهده شواهدی مانند شکستگی در، پنجره، خرابی دیوار، آسیب به وسایل محل، وجود آثار جرم در لباس متهم یا DNA فرد خاطی در محل ارتکاب جرم)
آیا اثبات ورود به عنف با سوگند امکان پذیر است؟
پاسخ این سوال منفی است. گرچه سوگند یا قسم خوردن یکی از روش های اثبات جرم است، اما برای تمام جرائم کاربرد ندارد. بر اساس ماده 208 قانون مجازات اسلامی، این عمل برای حکم هایی چون دیه، قصاص و ضرر ناشی از جرم تعریف می شود. به عبارتی سوگند خوردن از جمله روش هایی که در موضوع نحوه اثبات جرم ورود به عنف استفاده می شوند، معرفی نمی گردد. اثبات آن تنها منوط به استناد مدارک موجود از جمله گزارش ضابطان قضایی، حضور شهود در دادگاه و گرفتن اقرار مرتکب است.
3 عنصر مهم برای اثبات جرم ورود غیر قانونی به حریم شخصی
جهت اثبات شدن جرم ورود به عنف و صدور حکم مجازات فرد مرتکب، موجود بودن سه عنصر مهم به صورت همزمان ضروری است. در غیر اینصورت، نه جرمی اتفاق افتاده و نه مجازاتی تعیین می شود.
- عنصر مادی: منظور از این عنصر وارد کردن ضرری مادی به حریم شخصی فرد قربانی است. این عنصر می تواند ضربه یا آسیبی به افراد باشد و یا شکستن در و پنجره و صدمه به بنا. تنها بر مبنای این رفتار است که جرم انگاری مرتکب توسط قانونگذار تایید و وی مجرم شناخته می شود. در شرایطی که شخص نظاره گر اتفاق باشد و اقدام به ورود نکند، این عنصر محقق نشده و جرمی صورت نگرفته است.
- عنصر قانونی: این عنصر تعیین می کند که رفتار انجام شده جرم محسوب می شود یا خیر. بر اساس این عنصر، چنانچه برای رفتاری در کتاب قانون مجازاتی تعریف شده باشد، جرم شناخته شده و شخصی که آن را مرتکب شده مجازات می شود. در غیر اینصورت، جرم محسوب نمی گردد. بر اساس دو ماده “691 و 694” قانون مجازات اسلامی، ورود به عنف جرم تعریف می شود.
- عنصر معنوی: این عنصر بیان کننده این است که شخص مرتکب جرم آگاهی کاملی از عمل خود داشته باشد. به این معنا که بداند با عقل و اراده خود و به عمد وارد حریم شخصی دیگران شده است و کاملا نسبت به جرم شناخته شدن رفتارش آگاهی داشته باشد. اگر هریک از این موارد تحقق نیابد، جرمی اثبات نمی شود. تخریب اموال یا ورود به حریم شخصی غیر با سلاح سرد از جمله مواردی هستند که سبب تحقق جرم ورود به عنف می شوند.
مراحل اثبات جرم ورود به عنف
نحوه اثبات جرم ورود به عنف و رسیدگی به پرونده مذکور را می توان به صورت زیر خلاصه کرد:
- ارجاع پرونده به دادگاه و تعیین وقت رسیدگی
- استماع اظهارات شاکی و متهم توسط قاضی در جلسات دادرسی
- صدور حکم مجرمیت متهم و تعیین مجازات آن
- اعتراض به حکم دادگاه ظرف مدت 20 روز پس از صدور حکم دادگاه و رسیدگی به آن در دادگاه تجدید نظر استان
تنظیم شکوائیه و نحوه رسیدگی به جرم ورود به عنف
ثبت شکایت ورود به عنف در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام می شود. مراحل طرح این شکایت به صورت زیر تعریف می گردد:
- تنظیم شکواییه توسط کارشناسان یا وکلا
- مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و ارسال شکوائیه به دادسرا
- شروع تحقیقات مقدماتی
- قرار منع تعقیب در صورت عدم اثبات جرم متهم و یا قرار جلب دادرسی در صورت اثبات وقوع جرم
- ارجاع پرونده به دادگاه صالح در صورت صدور قرار جلب دادرسی
- تعیین وقت دادرسی
- ارائه اظهارات طرفین دعوا و صدور حکم برائت یا محکومیت به جرم ورود به عنف
- ارائه مهلت درخواست تجدید نظر اصحاب دعوا (20 روز برای اشخاص مقیم ایران و برای اشخاص خارج از ایران، 2 ماه از تاریخ صدور حکم)
- تجدیدنظرخواهی حکم صادره در صورت وجود اعتراض
رضایت شاکی و تاثیر آن بر مراحل اثبات جرم ورود به عنف
اثبات جرم ورود به عنف به هر روشی که انجام شود، چنانچه شاکی رضایت دهد، جرم از بین می رود و به جرمی با مجازاتی کمتر تبدیل می گردد. رضایت شاکی می تواند به سه شکل باشد:
- قبل از ورود به عنف رضایت خود را صریحا اعلام کند: در این شرایط جرمی صورت نگرفته است.
- بعد از ورود رضایت خود را اعلام کند: در این وضعیت جرم از بین می رود، اما مجازات 2 ماه حبس یا 74 ضربه شلاق اجرا می شود.
- در اثنای ورود رضایت دهد: در این حالت هم جرم از بین می رود، ولی مجازات 1 ماه حبس یا 37 ضربه شلاق تعیین می گردد.
اما اگر رضایت شاکی در شرایط زیر انجام شود، ارتکاب ورود به عنف محقق می گردد:
- رضایت شاکی در نتیجه فریب، مجنون بودن و یا عدم بلوغ وی باشد.
- رضایت شاکی در نتیجه تهدید او باشد.
- از رضایت اکراه داشته باشد.
مجازات جرم ورود به عنف
چنانچه بر اساس مدارک موجود و روش های ذکر شده در موضوع نحوه اثبات جرم ورود به عنف، تحقق جرم برای قاضی محرز شود، متهم مجازات می شود. بر اساس ماده 694 قانون مجازات اسلامی، هر کس در حریم شخصی دیگری به عنف یا تهدید وارد شود، محکوم به شش ماه تا سه سال حبس می گردد.
- در شرایطی که مرتکبین حداقل دو نفر باشند و یکی از آنها اسلحه داشته باشد، به 6-1 سال حبس محکوم خواهند شد.
- در قانون مجازت اسلامی برای جرم مورد بحث فقط حبس در نظر گرفته شده است و جزای نقدی جزء مجازات آن نیست.
شرایط ملغی شدن جرم ورود غیر قانونی به ملک دیگران
اگر قانونگذار با تکیه بر اسناد و مدارک موجود در پرونده تشخیص دهد جرمی صورت گرفته، تنها راه دفاع و تبرئه مرتکب، اثبات عدم سوء نیست اوست. به این مفهوم که او باید قاضی را مجاب کند که صرفا به دلایل زیر این اقدام از او سر زده است:
- برای جلوگیری از خطر آسیب به دیگران و یا نجات جان انسانی دیگر
- ورود اشتباهی به منزل دیگران بدون قصد و سوء نیت قبلی
- ورود به حریم شخصی دیگران برای انجام کاری تعریف شده از سوی صاحب ملک
- در صورتی که بتوان یکی از این موارد را اثبات کرد، متهم از اتهام ورود به عنف تبرئه می شود. مشورت با وکیلی مجرب در این زمینه، ارائه تمام مدارک و شواهد و پاسخ صادقانه به قاضی دادگاه می تواند گره گشای پرونده مذکور باشد.
در پایان، اثبات جرم ورود غیر قانونی به حریم غیر
ورود غیر قانونی به حریم شخصی دیگران با شهادت شهود، اقرار متهم و یا علم قاضی اثبات می شود. در هر یک از این روش ها نحوه اثبات جرم ورود به عنف منوط به وجود همزمان سه عنصر مادی، قانونی و معنوی است. برای شهادت شهود حضور دو شاهد مرد عاقل و بالغ ضروری است. اقرار متهم نیز تنها در صورت سلامت عقلی و بیان لفظی صریح او پذیرفته می شود. اثبات این جرم از طریق علم قاضی نیز بر پایه ارائه ادله هایی چون گزارش ضابطان قضایی پرونده، فیلم و تصاویر و شهادت شهود است. ارائه هر یک از این اسناد منوط به ورود به حریم شخصی غیر با زور و تهدید است؛ در شرایطی که مرتکب به دلایلی چون نجات جان دیگران یا ورود اشتباهی به منزل این عمل را انجام داده باشد، جرمی محقق نمی شود.
برای دریافت بهترین نتیجه در این پرونده کیفری از همکاران ما در گروه حقوقی رامین پورعطا مشاوره دریافت کنید.
سوال متداول
اثبات ورود به عنف چه مواردی را شامل می شود؟
ورود با زور یا تهدید به ملک دیگران بدون اجازه صاحب آن – ورود مامورین انتظامی به حریم شخصی دیگران بدون مجوز قانونی و ورود با زور برای دزدی یا درگیری
مدارک لازم برای اثبات جرم ورود به عنف چیست؟
ارائه ادله ای چون گواهی پزشکی قانونی مبنی بر آثار ضرب و جرح در فرد قربانی، فیلم یا تصویر، نظریه های کارشناسی از جمله شواهدی دال بر شکستگی در، پنجره، خرابی دیوار، آسیب به وسایل محل، وجود آثار جرم در لباس متهم یا DNA فرد خاطی در محل ارتکاب جرم.