شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن

شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن

شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن با توجه به دو رویکرد عدم تمکین عام نظیر سکونت در محلی که شوهرشت تهیه نموده، رعایت نظافت خود و منزل و … و همچنین عدم تمکین خاص صرفا به روابط زناشویی قابل اجرا است. به طور پیش فرض حق طلاق با مرد است و در صورت درخواست طلاق، پس از پرداخت حق و حقوق زن از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل و… می تواند از زن جدا شود. شرایطی نیز وجود دارد که مرد می تواند بدون پرداخت هیچگونه حق و حقوقی زن را طلاق دهد. به عبارتی تحت شرایطی خاص در صورت اثبات در دادگاه، مرد می تواند بدون پرداخت نفقه و…. از زن جدا شود. بهتر است خاطر نشان کنیم که این مراحل و موارد نیاز به طی کردن مراحل دشواری اداری دارد که بهتر است با وکیل طلاق مشهد یا شهر محل سکونت خود در ارتباط باشید.

 موارد نشان دهنده عدم تمکین زن

همانطور که گفتیم شرایطی وجود دارد که طبق آن مرد می تواند بدون پرداخت برخی از حق و حقوق زن از او را طلاق دهد. این شرایط را به طور کلی عدم تمکین زن می نامند. منظور از عدم تمکین زن مواردی است که شرع و قانون، زن را موظف به انجام آن در قبال مرد می کند اما زن از انجام آن ها خودداری می نماید. به طور کلی عدم تمکین را در دو بخش عام و خاص می توان مورد بررسی قرار داد. منظور از تمکین عام اطاعت از شوهر در مسائل خانوادگی است و تمکین خاص صرفا به روابط زناشویی اشاره دارد. نمونه های این موارد را در جدول زیر مشاهده می نمایید:

عدم تمکین عام عدم تمکین خاص
سکونت در محلی که شوهرش تهیه نموده ایفای درخواست های شوهر در مسائل جنسی و زناشویی
پذیرفتن ریاست مرد بر کانون خانواده
خوش رفتاری با شوهر
رعایت نظافت خود و منزل
گرفتن اجازه از شوهر برای خروج از منزل

لازم به ذکر است که عدم رعایت هر کدام از این مسائل توسط زن می تواند این اجازه را به مرد بدهد که درخواست طلاق به دلیل عدم تمکین کند. البته در نظر داشته باشید که باید این موارد در دادگاه به اثبات برسد؛ در غیر این صورت دادخواست طلاق به این دلیل امکان پذیر نخواهد بود. ضمن اینکه در مواردی زن اجازه عدم تمکین را خواهد داشت. برای مثال در تمکین خاص اگر درخواست مرد غیرعرفی باشد زن می تواند از او نپذیرد یا اگر دلایل قانونی و شرعی برای عدم تمکین داشته باشد، این اجازه را خواهد داشت. توضیحات بیشتر درباره قانونی بودن عدم تمکین زن را در ادامه ارائه کرده ایم.

اثبات شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن

چنانچه مردی بخواهد به دلیل عدم تمکین زن درخواست طلاق بدهد، باید شرایط به وجود آمده را به اثبات برساند. در حالت کلی به سه شیوه شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن به اثبات می رسد. این سه شیوه عبارتند از:

  • اقرار شخص زن به عدم تمکین در دادگاه
  • اطلاع داشتن عده ای از عدم تمکین زن و شهادت دادن علیه او
  • کسب اطمینان قاضی از عدم تمکین زن با توجه به اظهارات طرفین

عدم تمکین زن چه اختیاراتی به مرد می دهد؟

چنانچه زنی از مرد خود تمکین نکند و مرد بتواند آن را با روش هایی که گفتیم در دادگاه ثابت کند، اختیاراتی نصیب مرد خواهد شد. به بیان دیگر دادگاه پس از اینکه عدم تمکین زن را پذیرفت به مرد اختیاراتی می دهد. این اختیارات به شرح زیر هستند:

  1. مرد می تواند به زن نفقه پرداخت نکند.
  2. مرد می تواند بدون اجازه زن برای ازدواج مجدد اقدام کند.
  3. مرد می تواند بدون پرداخت نحله، نفقه، اجرت المثل و حتی تقسیم دارایی، زن را طلاق بدهد.

چه زمانی عدم تمکین زن قانونی خواهد بود؟

جلوتر اشاره کردیم که در برخی موارد زن می تواند تمکین نکند و قانون نیز از او حمایت خواهد کرد. در چنین شرایطی مرد نمی تواند درخواست طلاق در صورت عدم تمکین دهد و زن می تواند از حق خود دفاع کند. شرایطی که زن را از حکم نشوز تبرئه می کند عبارتند از:

  • عدم توانایی مرد برای فراهم کردن وسایل ضروری زندگی
  • به خطر افتادن سلامت زن از نظر روحی و جسمی در صورت زندگی مشترک
  • وجود بیماری های مقاربتی و احتمال ابتلای طرف مقابل
  • عدم تمکین خاص در دوران عادت ماهانه
  • ترک منزل برای دیدار بستگان یا امر ضروری
  • دادن حق مسکن یا سفر به زن در زمان عقد

لازم به ذکر است که در برخی از این شرایط، زن می تواند درخواست طلاق بدهد. برای مثال در صورتی که زن بتواند ثابت کند در زندگی با مرد دچار عسر و حرج شده است، می تواند درخواست طلاق بدهد. البته توصیه می شود حتما قبل از هر اقدامی با یک وکیل یا کارشناس حقوقی باتجربه مشورت نمایید.

بررسی شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن

حق طلاق به طور پیش فرض در قانون با مرد است؛ اما هر زمان که او بخواهد زن را طلاق بدهد، باید تمامی حق و حقوق او از جمله نفقه، مهریه، اجرت المثل و… را پرداخت نماید. با این وجود در صورت عدم تمکین زن و اثبات آن در دادگاه، مرد می تواند بدون پرداخت برخی از مواردی که ذکر کردیم، زن را طلاق دهد. در این مقاله توضیحات لازم برای شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن را ارائه کردیم. همچنین گفتیم که عدم تمکین زن چه عواقبی می تواند برای او به دنبال داشته باشد. چنانچه سوالی در این رابطه دارید، در بخش نظرات آن را مطرح نمایید.

سوالات متداول در خصوص طلاق در صورت عدم تمکین زن

مدت زمان عدم تمکین زن چقدر است؟

در این خصوص نمی توان زمان مشخصی را تعیین کرد اما به گفته برخی از وکلا مدت زمان عدم تمکین زن باید به لحاظ عرف تا زمانی باشد گه مرد دچار اضطرار نشود و ترک منزل در مدت کوتاه سبب صدور حکم ازدواج مجدد نشود.

شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن چیست؟

نوعی از شرایط طلاق از طرف مرد است که در این شرایط مرد با اثبات عدم تمکین زن به دادگاه، می تواند درخواست طلاق به صورت یکطرفه کند و پس از اثبات آن، مرد به طور کامل از پرداخت نفقه، اجرت‌المثل، نحله و اجرای شرط تصنیف اموال مصون می ماند.

در هر صورت عدم تمکین زن دارای ضمانت اجرا خواهد بود ؟

خیر، در صورتیکه زن  در مواردی چون دوران حق حبس زن یا به دلیل بیماری های مقاربتی مرد تمکین نکند. قانون و شرع حق را به زن می دهد.

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا