وثیقه برای حبس تعزیری به چه معناست

وثیقه برای حبس تعزیری

وثیقه برای حبس تعزیری یکی از قرارهای کیفری است که به واسطه آن از بازداشت متهم به حبس تعزیری جلوگیری می شود. قرار وثیقه تعزیری متناسب با جرم فرد و البته صلاحدید قاضی تعیین می گردد و اموال متهم اعم از مال منقول، غیر منقول، وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی را شامل می شود. با معرفی وثیقه و تایید صحت آن از سوی مقام قضایی، متهم آزاد می گردد. این وثیقه وسیله ای برای پرداخت خسارت بزه دیده محسوب می شود تا حضور متهم را در مواقع ضروری تضمین کند. در شرایط عدم حضور، وثیقه ضبط و متهم به حبس باز می گردد. وکیل کیفری مشهد در تمام مراحل رسیدگی به این پرونده همراه شماست.

تودیع وثیقه برای حبس تعزیری به چه معناست؟

تودیع وثیقه برای حبس تعزیری به چه معناست

تودیع وثیقه حبس تعزیری به معنای امکان ارائه وثیقه برای آزادسازی یا تعلیق اجرای حکم در مواردی است که فرد به حبس تعزیری محکوم می شود. این وثیقه به عنوان یک ضمانت مالی است. با ارائه این وثیقه فرد می تواند تا زمان رسیدگی به درخواست های تجدید نظر، تعلیق اجرای حکم و تصمیم گیری نهایی دادگاه در مورد حکم حبس به طور موقت از زندان آزاد باشد.

قوانین و ضوابط وثیقه جرائم تعزیری در قانون مدنی

تنظیم قوانین گذاشتن وثیقه برای تعزیرات توسط قوانین کیفری کشور انجام می شود. طبق این قوانین، متهم باید میزان تعیین شده ای از وجه نقد یا دارایی های معتبر خود را به مرجع قضایی به عنوان وثیقه ارائه دهد.

  • بر اساس این قوانین اموال ثابتی مانند ملک، تجهیزات یا هر مال دیگری می تواند به عنوان وثیقه مورد استفاده قرار گیرد.
  • وثیقه می تواند توسط خود متهم یا شخصی ثالث در صندوق دادگستری گذاشته شود.
  • در زمان صدور قرار قبولی وثیقه از سوی دادسرا باید عین مال یا سند مالکیت آن در اختیار این مرجع قرار گیرد.
  • متهم در مراحل مختلف رسیدگی به پرونده در هر زمان که نیاز باشد باید در مرجع قضایی حاضر باشد.

اطلاعات مربوط به قوانین وثیقه با تغییرات قانونی و در زمان های مختلف ممکن است تغییر کند. منابع حقوقی معتبر یا مشورت با وکیل می تواند اطلاعات به روز تری در مورد این قوانین ارائه دهد

شرایط گذاشتن سند برای حبس تعزیری

شرایط و معیارهای تعیین شده از سوی دادگاه یکی از مسائل مهم در موضوع وثیقه برای حبس تعزیری است. نوع اموال ارائه شده یکی از این شرایط می باشد.

  1. مبلغ وثیقه توسط مرجع قضایی که ان را صادر می کند تعیین می شود. این مبلغ با توجه به وضعیت طرفین پرونده، سابقه متهم و منابع درآمدی او، نوع، شت، میزان خسارت و شرایط جرم ارتکابی تعیین می شود و به اطلاع متهم می رسد.
  2. متهم باید معادل مبلغ تعیین شده به عنوان وثیقه را به صورت وجه نقد، مال منقول یا غیر نقول و یا ضمانت نامه بانکی به دادگاه معرفی کند. (از میان این موارد مال غیر منقول از جانب مقام قضایی مورد پذیرش بیشتری است.)
  • اگر وثیقه معرفی شده وجه نقد باشد باید در حساب سپرده دادگستری تودیع شود.
  • اگر مال منقول باشد، توقیف می گردد و اگر غیر منقول باشد، سند ان از طریق اداره ثبت اسناد و املاک بازداشت می گردد.
  1. پذیرش مال منقول و غیر منقول به عنوان سند منوط به این شرایط است که ارزش مال برابر یا بیشتر از مبلغ وثیقه باشد. برای این ارزیابی مقام قضایی با کمک گرفتن از کارشناس آن را قیمت گذاری می کند.
  2. تا زمان بازداشت سند و یا توقیف مال به عنوان وثیقه، متهم در حبس خواهد بود.
  3. در صورتی که ارزش مال مورد وثیقه بیش از مبلغ تعیین شده در قرار وثیقه برای حبس تعزیری باشد، مبلغ مازاد آن به وثیقه گذار بازگشت داده می شود.
  4. در صورت اعلام فاقد ارزش بودن مال یا ملک تعیین شده به عنوان وثیقه از سوی کارشناس یا اداره ثبت اسناد، زندانی حق اعتراض ندارد.
  5. در صورت عدم حضور متهم در تاریخ تعیین شده پس از پایان مرخصی، وثیقه گذار مسئول این جریان است.
  • اگر وثیقه گذار خود متهم باشد مال او بلافاصله ضبط می شود.
  • اگر وثیقه گذار شخص ثالث باشد به وی اخطار داده می شود تا متهم را تسلیم کند. در غیر اینصورت وثیقه به دستور مقام قضایی ضبط می شود.
  1. در صورتی که متهم وثیقه مناسب برای تودیع نداشته باشد می تواند سند مناسب را اجاره کند.

مراحل ارائه وثیقه در تعزیرات

گذاشتن وثیقه برای حبس تعزیری طی مراحل زیر انجام می شود:

  • مقام قضایی بنا به درخواست متهم برای مرخصی یا آزادی موقت قرار وثیقه را صادر می کند.
  • قرار به متهم اعلام می شود
  • متهم وثیقه خود را به دادگاه معرفی می کند. برای تایید صحت وثیقه وی باید مدارک لازم مانند شناسنامه، کارت ملی، پاسپورت، اصل سند مالکیت و … را ارائه دهد.
  • پس از تایید صحت، وثیقه در سامانه معینی به ثبت می رسد. (شماره مرجع دریافت شده در این مرحله به پیگیری وضعیت وثیقه کمک می کند.)
  • برای دریافت وثیقه هزینه مشخصی دریافت می شود که می تواند به صورت نقدی یا واریزی به حساب تعیین شده از سوی مرجع قضایی باشد.

شرایط ضبط وثیقه زندانی

شرایط ضبط وثیقه زندانی

بر اساس قوانین، دادستان می تواند وثیقه ارائه شده را تحت شرایطی خاص ضبط کند. این شرایط عبارت است از:

  • عدم حضور متهم در تاریخ تعیین شده یا عدم حاضر شدن او توسط وثیقه گذار در دادگاه
  • عدم وجود عذر قابل قبول در مورد عدم حضور متهم در تاریخ تعیین شده
  • عدم امکان دریافت ضرر وارده به بزه دیده از طریق بیمه

در پایان، قرار وثیقه برای جرم تعزیرات

وثیقه برای حبس تعزیری فرایندی حقوقی به منظور تضمین قرار دادن متهم جهت آزادی موقت است. این وثیقه مبلغ نقد یا ارزشی از املاک و دارایی هایی مانند خودرو، مدارک مالی، حساب های بانکی و سهام متهم است که به مرجع قضایی ارائه می شود. خود متهم یا شخصی ثالث می تواند آن را به صندوق دادگستری تودیع کند. با صدور قرار وثیقه از سوی دادگاه، متهم باید با ارائه مدارکی صحت آن را تایید کند تا در نهایت به ثبت برسد. پس از تودیع وثیقه به دادگاه، در صورت عدم حضور او در زمان مقرر یا نقص شرایط آن، وثیقه ضبط شده و متهم حبس می شود. با توجه به تغییر قوانین وثیقه در زمان های مختلف، پیشنهاد می کنیم از طریق ارتباط با وکیل  رامین پورعطا اطلاعات به روز در این زمینه را به دست آورید.

سوال متداول در مورد وثیقه برای حبس تعزیری

اگر متهم بعد از گذاشتن وثیقه فرار کند تکلیف چیست؟

پس از فرار متهم، با توجه به میزان مشخص شده در قرار اخذ وثیقه، مال معرفی شده توسط وثیقه گذار ضبط شده و در اختیار قاضی قرار می گیرد تا از طریق آن زیان وارد شده به بزه دیده جبران شود. مازاد وثیقه به وثیقه گذار بازگردانده می شود.

انواع وثیقه برای حبس تعزیری شامل چه مواردی می شود؟

وثیقه برای جرائم تعزیری می تواند اموال متهم اعم از مال منقول، غیر منقول، وجه نقد، یا ضمانت نامه بانکی باشد. در این بین مال غیر منقول از جانب مقام قضایی مورد پذیرش بیشتری است

میزان وثیقه برای جرایم تعزیری چگونه تعیین می شود؟

مقدار وثیقه توسط مرجع قضایی و بر اساس نوع، شدت، شرایط جرم، سابقه متهم و منابع درآمدی او تعیین می گردد.

مقالات مرتبط
پیمایش به بالا